Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 6 noiembrie 2024

Vecernia Plecării Genunchilor, în Baia Mare

Duminică, 19 iunie, cu începere de la ora 18.00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în biserica încă nefinisată, care a fost arhiplină, Vecernia Plecării Genunchilor.

vecernia plecarii genunchilorDe o frumuseţe deosebită a fost parcurgerea traseului pe străzile municipiului, cât şi sosirea credincioşilor în biserica cea mare a Catedralei, la Vecernia Plecării Genunchilor, direct din Procesiunea „Spre Sfânta Treime”. Pe uşa Catedralei au intrat mii de credincioşi purtând în mâini icoane şi iconiţe, ripide, spice de grâu sfinţite după Sfânta Liturghie de dimineaţă, toţi aducând slavă lui Dumnezeu prin cântări religioase.

În faţa soleii s-au aşezat tinerii din asociaţii – ATOCEM, ASCOR, ATOPBM – îmbrăcaţi în frumoase costume populare maramureşene, urmaţi de seminarişti, alţi tineri şi credincioşi.

 Slujba Vecerniei Plecării Genunchilor i-a îndemnat pe credincioşii aşezaţi în genunchi spre smerenie şi rugăciune stăruitoare şi de acum înainte.

Cele şapte rugăciuni citite în trei grupe, singura dată în an, invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele şapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Datorita faptului ca cele şapte rugăciuni se citesc în genunchi, slujba se mai numeşte şi Vecernia Plecării Genunchilor.

„Am înţeles din rugăciunile profunde, pline de conţinut, care se citesc la Vecernia Plecării Genunchilor, a spus P.S. Iustin Sigheteanul, că ne-am rugat lui Dumnezeu Tatăl, lui Dumnezeu Fiul şi lui Dumnezeu Duhul Sfânt, Preasfintei Treimi ca să ne ocrotească, să ne binecuvinteze, să ne primească plecarea genunchilor sufletelor şi inimilor noastre pentru folosul mântuitor, pentru viaţa şi familia noastră, pentru cele de trebuinţă, atât sufletului, cât şi trupului, şi pentru cei adormiţi. Sunt 7 rugăciuni. În timpul acestor rugăciuni ne rugăm inclusiv pentru sufletele celor ţinuţi în iad. Este singura dată pe an când Biserica îi pomeneşte şi pe cei ţinuţi în iad din diferite pricini, indiferent de felul cum au murit şi de credinţa care au avut-o, nu numai în mod solidar pentru cei de o credinţă cu noi. Pentru toate sufletele din toate timpurile, de la Adam până la Hristos şi de la Hristos până la sfârşitul veacurilor, a mai spus Arhiereul.”

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns