Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

50.000 de lei de la CJ pentru reconstrucția bisericii din Rozavlea

În 6 august 2016, imediat după slujba de duminică, biserica de lemn din comuna maramureşeană Rozavlea a fost distrusă de foc. Flăcările au mistuit, în câteva clipe, aproape în întregime biserica de lemn, pe o suprafață de 350 de metri pătrați.

rozavlea2 (1)Lăcașul de cult afectat de incendiu este biserica din Șesu Mănăstirii, cu hramul ”Sfântu Gheorghe”, iar pagubele au fost în proporție de 80%. Prefectul județului Maramures, Sebastian Mihai Lupuț, a declarat, în duminica incendiului, că în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Consiliului Județean Maramureș și ai autorităților locale se va oferi sprijin pentru ca lăcașul de cult să fie reconstruit. În acest sens, în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) de marți, 23 august 2016, la inițiativa președintelui Gabriel Zetea, toți cei 33 de consilieri prezenți în sală au fost de acord să se ofere, din partea administrației județene, un ajutor financiar de 50.000 de lei pentru reconstrucția acestei biserici.

Gabriel Zetea a participat, duminică, la slujbă la biserica din Șesu Mănăstirii

 

Duminică, 21 august 2016, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea s-a deplasat la Rozavlea, unde, alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș și deputatul de Maramureș, Gheorghe Șimon, a participat la slujba care a fost oficiată chiar pe locul bisericii arse din Șesu Mănăstirii, în altarul de vară. Prezent în mijlocul rozăvlenilor, șeful administrației județene a promis că va face toate diligențele necesare pentru ca acest lăcaș de cult să fie reconstruit în cel mai scurt timp.

În cadrul ședinței de Consiliul Județean desfășurată marți, 23 august, președintele CJ, Gabriel Zetea și-a informat colegii despre necesitatea de a aloca bani pentru biserica din Rozavlea, proiectul fiind votat în unanimitate de cei prezenți.

”Îmi doresc, cât se poate de repede, să înceapă reconstrucția acestei biserici și cred că sunteți cu toții în asentimentul meu. Vreau să le oferim o sumă de bani să poată reîncepe construcția, atât cât avem la dispoziția Consiliului Județean în acest moment, în rezerva bugetară. Asta nu exclude viitoarele acțiuni pe care le vom face, către Episcopia Maramureșului și Sătmarului în mod special, prin care vom încerca să deschidem un cont, așa cum am vorbit și cu administrația locală din Rozavlea. Aici, toți maramureșenii interesați să ajute vor putea depune donații pentru a veni în sprijinul comunității locale, ca aceștia să își refacă cât mai repede lăcașul de cult. De asemenea, vom face demersuri pe lângă toate instituțiile statului român pentru a încerca să primim și de aici un ajutor. Nu vorbim neaparat de ajutor de ordin financiar, ci poate fi și material lemnos, care să fie pus la dispoziția parohiei din Rozvlea, să înceapă cât mai repede reconstrucția. Am văzut că rozăvlenii sunt oameni ambițioși, am văzut că vor să ridice cât mai curând această biserică. E bine că sunt optimiști, dacă ne gândim la năpasta care a căzut pe capul lor și tocmai de aceea îmi doresc să îi ajutăm cu tot ceea ce ne stă în putință, iar acești 50.000 de lei sunt suficienți pentru a porni reconstrucția acestui locaș de cult”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns