Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Codul Muncii – „duşmanul” doctorilor

Joi, 4 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc întâlnirea Comisiei de Dialog Social, al cărei scop a fost dezbaterea efectelor aplicării prevederilor OUG 20/2016 în unitățile spitalicești.

medicale (8)La discuții au participat: prefectul Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, inspectorul-șef al ITM Maramureș, Dragoș Năcuță, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Maramureș, managerii unor spitale din județ, reprezentanți ai Cartel Alfa – Filiala Maramureș și Sindicatului Independent al Medicilor.

Atât managerii spitalelor, cât și reprezentanții sindicatelor și ai ITM și-au exprimat nemulțumirea vizavi de anumite prevederi ale OUG 20/2016, care vin în contradicție cu Codul Muncii și cu alte acte normative în vigoare. Este vorba, în principal, despre textul art. I, nr. 1, art. 3^2, aliniatul (6): “Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, se desfășoară în baza unui contract de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și personalul va beneficia numai de drepturile aferente activității prestate în linia de gardă.”

Conform Codului Muncii, cumulul de funcții nu se aplică în cazul a două contracte de muncă încheiate pe aceeași funcție, între aceleași două părți. De aceea, Dragoș Năcuță, inspector-șef ITM, a recomandat managerilor spitalelor să nu încheie contracte cu timp partial pentru gărzile suplimentare, căci în acest caz ar fi pasibili de amenzi. De altfel, Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”, a declarat că medicii care lucrează în această unitate spitalicească nu doresc să încheie astfel de contracte de muncă cu timp parțial. Totodată, Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, a opinat că legea ar trebui aplicată în același mod în toate unitățile spitalicești din județ și nu a recomandat încheierea contractelor de muncă cu timp partial.

În final, prefectul Sebastian Mihai Lupuț le-a cerut celor prezenți să formeze, alături de reprezentanți ai Instituției Prefectului, o echipă de lucru care să se întrunească în cursul săptămânii viitoare și să elaboreze o adresă. Aceasta ar urma să conțină toate neconformitățile depistate în textul OUG 20/2016, precum și alte norme care ar trebui cuprinse în legislația specifică sistemului sanitar, și va fi trimisă Ministerului Sănătății.

Lăsaţi un răspuns