Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 4 decembrie 2024

Mănăstirea Pietroasa: Tinerii îndemnaţi să-L cheme pe Dumnezeu în mijlocul lor

Luni, 29 august, de sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la hramul Mănăstirii Pietroasa din Borşa, înconjurat de un sobor de peste 35 de preoţi şi diaconi.

manastirea pietroasaDin sobor au făcut parte pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, stareţi ai mănăstirilor din Protopopiat, sincel Ambrozie Piticari, duhovnic, preoţi din parohiile din jur, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de un grup de absolvenţi teologi, sub conducerea pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul cunoscutului cor „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. La priceasnă a mai cântat interpreta Larisa Francesca Şteţco din Borşa.

Mănăstirea este situată la 5 km de centrul oraşului Borşa, într-un loc de o frumuseţe rară, situat la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei, fiind ultima aşezare de sub munte într-un cartier cu 600 de case.

Piatra de temelie a fost pusă în 26 octombrie 2007, ca schit, iar biserica din lemn a fost ridicată între 2007-2013, aflată în fază de executare a picturii.

În 2013 schitul a fost ridicat la rangul de mănăstire.

În incinta mănăstirii există o casă monahală, cu Paraclis, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, chilii pentru cele 13 vieţuitoare, trapeză şi bucătărie, un atelier pentru confecţionarea hainelor monahale, o casă a duhovnicului, un frumos Altar de Vară şi se află în construcţie un lumânărar şi spaţiu pentru depozit şi pangar.

Stareţa Mănăstirii este monahia Ioanichia Timiş, stavroforă.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul le-a vorbit celor peste 4.000 de credincioşi despre Sfântul Ioan Botezătorul, mandatul său în lume, păcatele oamenilor şi manipularea tinerilor pentru a-i îndepărta de Dumnezeu prin diferite mijloace. Ioan Botezătorul a fost cel mai mare om născut din femeie şi cel mai mare prooroc, a spus Ierarhul. Dacă până la momentul cuvântului de învăţătură ziua a fost scăldată în lumina puternică a soarelui şi foarte călduroasă, încât credincioşii au fost nevoiţi să caute zonele mai umbrite, la începutul cuvântului de învăţătură un nor frumos a apărut la poalele Pietrosului Rodnei, ca la Schimbarea la Faţă a Domnului, iar credincioşii au venit în jurul Altarului de Vară pentru a asculta cuvântul de învăţătură mai aproape de ierarh.

„Ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu şi la toţi Sfinţii din toată lumea”, a spus, în încheiere, P.S. Iustin Sigheteanul, îndemnând credincioşii şi, în mod special, tinerii, să-L cheme pe Dumnezeu în mijlocul lor.

Borşa este, poate, singura localitate din ţară, în perimetrul căreia se află 5 aşezăminte monahale: 3 mănăstiri şi 2 schituri, iar locuitorii ei au o credinţă puternică şi nestrămutată în Dumnezeu.

Incinta generoasă a mănăstirii s-a umplut de credincioşi, tineri şi bătrâni, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare specifice acestei localităţi. Pe parcursul Sfintei Liturghii biserica a fost arhiplină pentru a da pomelnice, în alte zone din ţară li se spune acatiste, pentru că hramul de ieri a fost ultima sărbătoare înainte de plecarea borşenilor la muncă în străinătate. Şi înainte de a lua din nou calea străinătăţii, paşii lor se îndreaptă către mănăstire, pentru a cere preoţilor să-i pomenească de-a lungul anului şi pentru a primi o binecuvântare, pentru că acolo unde merg, nu au toţi o biserică la îndemână. Ei pleacă la muncă în lume cu Dumnezeu alături.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns