Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 4 mai 2024

Intervenție de punere în siguranță la barajul Strâmtori-Firiza

În  perioada 14 – 21 septembrie 2016,  la barajul Strâmtori – Firiza, s-au derulat lucrările care  au vizat  punerea în siguranță a conductei forțate de diametru 2000 mm, precum și a echipamentelor hidromecanice și hidroenergetice.

lucrari-baraj-1Lucrările au fost executate de personalul de specialitate din cadrul Administrației Naționale ,,Apele Române”, A.B.A. Someș-Tisa, S.G.A. Maramureș (12 angajați), precum și o echipă de doi scafandri de mare adâncime.

În acest moment, punerea la uscat a conductei forțate a Uzinei Hidroelectrice Strâmtori (UHE 1 Strâmtori) era imperios necesară. UHE 1 Strâmtori nu mai putea funcționa din cauza faptului că nu se putea utiliza sistemul de egalizare a presiunilor pentru acționarea vanelor fluture de avarie și operative; practic accesul apei pentru alimentarea turbinei nu se mai putea asigura.

Activitatea a demarat prin executarea unor lucrări prealabile.

Lucrările, la barajul Strâmtori – Firiza, sunt deosebit de dificile. Lucrările programate au fost executate în totalitate, și au avut ca finalitate punerea în siguranță a conductei forțate și remedierea tuturor problemelor cu risc, ceea ce ne va permite exploatarea în condiții de siguranță pentru următorii 25 – 30 de ani.

Lăsaţi un răspuns