Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Maramureşul promovat prin „Cultura Carpaţilor”

O delegație de muzeografi de la Muzeul Etnografic din Varșovia se află zilele acestea în Maramureș, pentru a implica județul nostru în proiectul „Cultura Carpaților”, destinat programului Wikipedia.

delegatie-polonia1Aceștia vor realiza un scurt interviu cu meșteri populari din Maramureș pe tema costumului popular, sculpturi, icoane și picturi pe sticlă. Daniel Leș – ceramist din Baia Sprie, Dumitru Pop și Maria Zapca din Săpânța, Pălăguța Bârlea din localitatea Mănăstirea și Vasile Șușca se numără printre meșterii populari care au fost vizitați marți, 13 septembrie 20106, urmând ca, până sâmbătă, delegația poloneză să se întâlnească cu cât mai mulți meșteri populari care să le dezvălui tainele culturii maramureșene.

În cadrul zilei de marți, delegația formată din Justyna Laskowska Otwinowska, Wiktoria Kraska, Mariusz Ramiszewski și Aleksander Rabotycki, însoțiți de Ilie Gherheș, șef secție Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, au fost primiți de Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș. În biroul șefului administrației județene s-a discutat despre modalitățile de promovare a culturii și tradiției maramureșene prin intermediul proiectului „Cultura Carpaților”.

Gabriel Zetea: Județul Maramureș este promovat prin proiectul „Cultura Carpaților”

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea s-a arătat încântat de interesul acordat județului nostru de muzeografii din Polonia, discuția în limba engleză fiind centrată pe frumusețile Maramureșului și impresiile pe care le au după primele vizite efectuate. ”Este o onoare și o încântare că am fost incluși în proiectul ”Cultura Carpaților”, text care va apărea pe Wikipedia și va fi tradus în trei limbi: română, engleză și poloneză. Cultura și tradiția maramureșeană au un farmec aparte, iar județul nostru merită să fie promovat la justa lui valoare. I-am invitat să revină cât mai curând în Maramureș, din calitatea de turiști aflați în vacanță și le-am recomandat să vorbească despre frumusețile noastre cu toți cunoscuții lor, județul nostru fiind locuit de oameni ospitalieri și bucuroși de oaspeți. Am înțeles că au fost încântați de ceea ce au descoperit aici și acest lucru mă bucură nespus. Îl felicit pe Ilie Gherheș, șef secție la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare pentru felul în care gestionează această vizită și proiectul care vizează Maramureșul. Printre obiectivele cultural – istorice reprezentative pentru Maramureș care au stărnit interesul polonezilor se numără Cimitirul Vesel și Mănăstirea Săpânța – Peri, Mănăstirea Bârsana, cele opt biserici UNESCO, Muzeul Pipaș din sat Tisa, Muzeul Pleș și Casa Dunca din Ieud, Muzeul Țărăncii Maramureșene din Dragomirești, Muzeul Huțulilor din Repedea, Muzeul Orășenesc Vișeul de Sus, Muzeul de Istorie și Etnografie al românilor din Transcarpatia, Apșa de Jos, Ucraina, dar și Troița militarilor polonezi căzuți în primul război mondial la Berbești”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

Ilie Ghergheș: M-a impresionat totala disponibilitate și determinare a colegilor de la Muzeul Etnografic din Varșovia

Ilie Gherheș, șef secție Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a declarat că acesta este un demers etnografic, etno-istoric de anvergură pancarpatică.

”M-a impresionat totala disponibilitate și determinare a colegilor de la Muzeul Etnografic din Varșovia. În 13 septembrie 2016 am stat cu dumnealor în muzeu până după ora 19.00, admirându-i, totodată, cu câtă bucurie profesională filmau sau fotografiau exponatele, uneori pe polițe sau în vitrina lor, alteori în cvasi laboratorul foto improvizat. Cu toată distincția, îi mulțumesc dlui Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, care și-a făcut timp să primească această delegație, întreținându-se în limba engleză, creând în acest fel o atmosferă absolut colocvială, precum și o punte de mare încredere pentru colaborarea noastră viitoare”, a declarat cercetător Dr. Ilie Gherheș, șef secție Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

         Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns