Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

ANI: Aleşii locali „curăţăţi” de incompatibilităţi

Agenția Națională de Integritate (ANI) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că modificarea legislativă a prevederilor Legii 161/2003 adoprată, ieri, de către Camera Deputaților (cameră decizională) elimină o serie de incompatibilități stabilite în cazul aleșilor locali și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate.

aniÎn comunicatul ANI se arată că aproximativ 347 cazuri ar putea fi afectate de recenta propunere legislativă – atât dosare aflate în procedură de evaluare precum și dosare finalizate, aflate pe rolul instanțelor de judecată.

„Concret, propunerea legislativă menționată are ca efect eliminarea unora dintre cele mai întâlnite situații de incompatibilitate pentru aleșii locali, după cum urmează:

În cazul primarilor, viceprimarilor, președinților sau vicepreședinților consiliilor județene:

  1. a)prin modificarea art. 87 alin. 1 lit. d) este eliminatăincompatibilitatea generată de deținerea calității de primar sau de viceprimar/ președinte sau vicepreședinte al consiliului județean simultan cu calitatea de reprezentant în adunările generale ale acționarilor la societățile comerciale;

  2. b)prin abrogarea art. 87 alin. 1 lit. f) este eliminatăincompatibilitatea generată de deținerea calității de primar sau de viceprimar/ președinte sau vicepreședinte al consiliului județean simultan cu calitatea de reprezentant al unității administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interese local, pe de o parte, și cu calitatea de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național, pe de altă parte;

    În cazul consilierilor locali:

  1. c)prin modificarea art. 88 alin. 1 lit. d) este eliminatăincompatibilitatea generată de deținerea calității de consilier local simultan cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă

    În cazul consilierilor județeni:

  1. d)prin modificarea art. 88 alin. 1 lit. d) este eliminatăincompatibilitatea generată de deținerea calității de consilier județean simultan cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

                Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege.

                 În expunerea de motive aferentă propunerii de modificare legislativă se invocă, în mod nefondat, contradicții între Legea nr. 215/2001 – Legea administrației publice locale și Legea nr. 161/2003. Dispozițiile Legii nr. 215/2001 referitoare la prerogativa consiliilor locale de a exercita în numele unității administrativ-teritoriale toate drepturile și obligațiile corespunzătoare participațiilor deținute la societăți comerciale sau regii autonome, se referă la numirea reprezentanților acestor consilii locale în adunările generale ale acționarilor sau asociaților la o societate comercială de interes local. Or, actuala reglementare a regimului juridic al incompatibilităților permite consilierilor locali să exercite mandate de reprezentare în adunările generale ale acționarilor sau asociaților la o societate comercială de interes local ori la o societate comercială de interes național care își are sediul sau care deține filiale în U.A.T. respective, fiind interzisă numai deținerea funcțiilor de președinte sau de secretar al A.G.A.

                Prin urmare, considerăm că nu există niciun fel de justificare pentru a modifica dispozițiile Legii nr. 161/2003, acestea nefiind în contradicție cu dispozițiile Legii nr. 215/2001, așa cum se susține în expunerea de motive.

                Menționăm faptul că Agenția Națională de Integritate a comunicat Departamentului pentru Relația cu Parlamentul punct de vedere negativ față de această propunere legislativă”, arată ANI.

 

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns