Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Ediţia a XXV-a a Festivalului „Alină-te dor, alină”. Vezi câştigătorii

Festivalul Concurs Naţional de Folclor „Alină-te dor, alină”, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie s-a desfășurat la Cicîrlău, în perioada 22–23 octombrie.

În concursul de interpretare vocală și instrumentală s-au înscris concurenți din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Consiliul Județean Maramureș și-a adus contribuţia la susținerea evenimentului organizat de îndrăgitul rapsod de muzică populară, Nicolae Sabău, gazda festivalului, prin includerea în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean în anul 2016.

festival-alina-te-dor-alinaFiecare concurent a interpretat câte o doină și un cântec de joc.

Participanții au surprins atât prin reprezentație, cât și prin costumația populară specifică fiecărei zone din care au provenit, aici distingându-se în mod special copiii din Ţara Oașului.

Juriul format din Dumitru Fărcaș – președintele juriului, Elise Stan, Mihaela Bob, Ștefan Mariș, Leontina Dorca, Pamfil Bilțiu, Iuliana Dăncuș și Eduard Albina, a acordat, în cadrul Galei Laureaților, premiile festivalului.

Astfel, Marele Premiu – măgărușul Alin, a fost câștigat de către Gabriela Ardusătan (16 ani) din comuna Groși, județul Maramureș.

La secțiunea interpreți vocali de muzică populară, premiul I a fost acordat Marianei Ioana Cușner din Suciu de Sus, premiul al II-lea Andreei Ioana Șimon din Vișeu de Sus și Alexandrei Denisa Madas, iar premiul al III-lea Alexandrei Narcisa Bledea din Cicîrlău și lui Olimpiu Latiș din Cufoaia.

Au mai fost acordate și mențiuni și premii speciale pentru Alexandra Ioana Gherghel, Silvia Sucz și Eliza Elena Lazăr. Emanuel Ionuț Silaghi (vioară) și Ioan Dobra (taragot) au obținut cele două premii acordate la secțiunea soliști instrumentiști.

Premiul de popularitate a fost acordat grupului de copii Florile Tărnii din Tarna Mare, județul Satu Mare, instructor Doina Molnar (născută în Cicîrlău).

Concursul a fost prezentat de Andrei Bărbos, directorul Casei de cultură din Baia Sprie și Cecilia Grozavu.

În cadrul festivității de premiere a avut loc un spectacol la care au participat: Dumitru Fărcaș, Veta Biriș, Viorica Flintașu, Ansamblul Folcloric din Luncavița, județul Tulcea și echipa de dansuri populare “Strugurelul” din Cicîrlău.

Lăsaţi un răspuns