Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Zetea: Maramureșul începe să reprezinte tot mai mult din perspectiva națională

Reuniunea Comitetului de Monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020 (CMPOR) a avut loc joi, 24 noiembrie, in Baia Mare. Claudia Breban, directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Maramureș, a declarat că, CMPOR este o structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013.

reunune-cjCMPOR are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului și  este alcătuit din 24 membri cu drept de vot şi 27 membri observatori, fără drept de vot. Preşedintele Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional este ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în timp ce secretariatul CMPOR este asigurat de Autoritatea de Management pentru POR.

”CMPOR face ședințe prin rotație, în fiecare regiune de dezvoltare, iar de această dată au ajuns în Maramureș, Baia Mare. La întâlnirea de joi au participat peste 100 de persoane din toată țara și au fost vizitate proiectele realizate pe Programul Operațional Regional de Consiliul Județean Maramureș, respectiv Drumul Județean Baia Sprie – Bârsana, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și bisericile de lemn cuprinse în proiectul circuitului bisericilor. Reprezentanții CMPOR s-au declarat încântați de investițiile realizate cu succes în Maramureș. În ceea ce privește discuțiile care au avut loc joi, la Mara, cuvântul  introductiv  i-a aparținut lui Vasile Dîncu, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării   Regionale şi    Administraţiei Publice și lui Carsten RASMUSSEN, Head of Unit România, DG Regio, Comisia  Europeană”, a declarat Breban.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a declarat că, județul nostru începe să reprezinte tot mai mult din perspectiva națională prin faptul că reprezentanții CMPOR au acceptat să facă ședința la Maramureș, în Baia Mare. ”Dacă din punct de vedere al master-planului de transporturi, de exemplu, județele din nord-vestul țării nu prea contează, lucrurile stau cu totul altfel în ceea ce privește Programul Operațional Regional. Au fost apreciate proiectele implementate în județul Maramureș în exercițiul financiar 2007 – 2013 și vreau să menționez, în mod special, reabilitarea Drumului Județean Baia Sprie – Bârsana, în valoare de aproximativ 28 de milioane de euro, a doua cea mai importantă trecere între Maramureșul Voievodal și Baia Mare. Tot aici vom face referire la Reabilitarea Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, în sumă de aproximativ 17 milioane de euro, reabilitare care a pornit de la refacerea infrastructurii clădirii. În prezent, unitatea spitalicească a devenit o instituție de elită la nivel național, fiind cel mai bun spital de stat din România. S-a vorbit și despre implementarea cu suscces a proiectului Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord, în sumă de aproximativ cinci milioane de euro, proiect pentru care Consiliul Județean Maramureș a fost premiat la Gala Turismului Românesc 2016. Am învățat și am acumulat experiență în anii trecuți și cred că suntem mult mai pregătiți acum, pentru noul exercițiu financiar 2014 – 2020. Am speranța că, autoritățile de management și control vor pune, în perioada următoare, mai mult accent pe prevenție, decât pe acordarea de corecții financiare beneficiarilor. Aș vrea să cred că vor face informările necesare pentru ca Programul Operațional Regional (POR) să devină și mai atractiv atât pentru autoritățile locale, cât și pentru beneficiarii privați”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns