Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Parastas la Rohia. 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a lui IPS Justinian

Slujba Parastasului de pomenire la 40 de zile de când Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Arhiepiscopul nu mai este printre noi va fi oficiată în 8 decembrie la Mănăstirea Rohia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, locţiitor de episcop al Maramureşului şi Sătmarului, şi P.S. Iustin Sigheteanul, înconjuraţi de un mare număr de preoţi.

parastas-ipsÎPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, s-a stins din viață în 30 octombrie, la venerabila vârstă de 95 de ani. 

Trupul ierarhului a fost dus la mănăstirea de metanie, „Sfânta Ana” Rohia, în locul de veci pe care și l-a pregătit chiar la poarta mănăstirii.

***

Marţi, 6 decembrie, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în noua biserică a Mănăstirii Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă.

Din soborul slujitor au făcut parte pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, fostul protopop al Lăpuşului, pr. Ioan Ciceu, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii, obştea de slujitori la Altarul Mănăstirii, preoţi de mir şi slujitori la altare mănăstireşti din Eparhie.

Deşi a fost o zi cu ger tăios, de iarnă autentică şi frumoasă, încât Mănăstirea Rohia părea un tărâm îngeresc de atâta alb, mulţime de credincioşi a venit să se închine şi să se roage împreună cu soborul la această sfântă sărbătoare. În rândul credincioşilor s-au aflat maici stareţe şi monahii de la mănăstirile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, fraţi şi surori de la aceste mănăstiri, credincioşi din satul Rohia, în frunte cu preotul lor paroh Ioan Pop, care s-au îngrijit ca fiecare credincios să primească la plecare câte un colac copt pe vatră, de care se dau la colindători. Între credincioşi s-au aflat arhitectul Dorel Cordoş, dr. ing. Gelu Zaharia, din echipa de proiectare a bisericii, primarul Mitru Leşe, binefăcători din Eparhie, între care Valentin Hereş.

Acest hram a fost primul fără Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, de la sfinţirea Paraclisului de iarnă, în 6 decembrie 1997, împreună cu P.S. Ioan al Oradiei şi P.S. Iustin Sigheteanul, de atunci şi până în prezent vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul nelipsind de la niciuna din sărbătorile hramului din 6 decembrie. P.S. Justinian a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016, iar hramurile de acum înainte le va patrona din locul de veci de la poarta mănăstirii, unde joi va fi oficiat parastasul la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice.

Hramul Paraclisului de iarnă – „Sfântul  Ierarh Nicolae” –  a fost ales nu întâmplător, deoarece, după Maica Domnului, patroana spirituală, întru a cărei cinstire s-a ridicat această mănăstire, sub oblăduirea Sfântului Ierarh Nicolae s-au aflat ctitorul şi întemeietorul sfântului locaş de închinare şi aşezământ monahal, preotul Nicolae Gherman, care a avut revelaţia visului de a ridica Mănăstirea Rohia, numele Sfântului Nicolae l-a purtat Ierarhul care a sfinţit prima biserică a mănăstirii, în urmă cu 90 de ani, Episcopul vrednic de pomenire Nicolae Ivan al Clujului, precum şi, de-a lungul timpului, o parte din vieţuitorii acestui aşezământ monahal l-a avut şi îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ierarh Nicolae. Aşadar, evlavia la Sfântul Ierarh Nicolae este mare la Rohia.

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns