Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Din lac în puț. Vezi cum va fi înlocuit timbrul de mediu

Euforia generată de anulare a timbrului de mediu nu pare a avea viață lungă. E vorba de o perioadă în care românul va profita să-și cumpere mașini puternice, după care va profita statul, punând taxe în funcție de gradul de poluare a  motorului.

eticheta ecologicaDeocamdată, Ministerul Mediului îşi propune ca până la finele lunii martie să înlocuiască, prin ordonanță de urgență, ,,timbrul de mediu” cu ,,eco-vignete”. Acestea vor fi diferenţiate în funcţie de norma de poluare a motorului, urmând să existe cel puţin şapte tipuri de abţibilduri, fiecare având o culoare distinctă, în funcție de motorizare: Non-euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Eco/Hibrid (pentru maşinile electrice şi hibrid).

Dacă proiectul va fi adoptat în forma propusă, toate service-urile in care se face Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) vor fi obligate să lipească pe parbrizul maşinii inspectate un sticker (abţibild), conform normei de poluare trecută în talonul autovehiculului.

Conducătorii auto ar urma să achite cca 5 lei (3 lei – contravaloarea abţibildului,  și 1-2 lei tariful de manoperă).

Încă nu s-au oferit date despre cum – și cu cât – va fi taxat gradul de poluare a motoarelor. E posibil să se încadreze în sintagma „a sări din lac în puț”, pe care DEX o definește ca „a da de un rău mai mare, încercând să scape de alt rău”.

P.A.C.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns