Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Hram la Biserica „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Baia Mare

Maramureşul a dat ţării un singur Sfânt şi anume Iosif Mărturisitorul.

sfantul_ierarh_iosif_marturisitorul_din_maramures_2Sfântul Iosif Marturisitorul, episcop canonizat al Maramuresului, se sărbătorește în 24 aprilie. În fiecare an, cu prilejul acestei sărbători, are loc hramul bisericii din Baia Mare ce-i poartă numele. De asemenea, luni, 24 aprilie Preasfintitul Parinte Iustin liturghiseste si predica la parohia  Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din municipiul Baia Mare cu ocazia hramului.

Sfantul Iosif Marturisitorul a fost un vrednic aparator al credintei ortodoxe in Maramures, a fost episcop de Maramureş şi s-a împotrivit unirii creştinilor ortodocşi din Transilvania cu biserica din Roma.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat ca episcopul Iosif sa fie trecut in randul sfintilor, ca „marturisitor” al credintei ortodoxe. In hotararea sinodala se randuia ca praznuirea lui sa se faca in ziua de 24 aprilie, odata cu mitropolitii Ilie Iorest si Sava Brancovici. In aceeasi hotarare se spunea: „In bisericile care se vor ridica de acum inainte, se va zugravi icoana acestui sfant si mare ierarh, iar pentru ca evlavia binecredinciosului popor roman sa sporeasca fata de el, randuim ca unele din bisericile care se vor zidi sa-si poata lua hramul Sfantului Ierarh Iosif Marturisitorul”.

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte la 24 aprilie, împreună cu sfinţii ierarhi si mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici.

 

Lăsaţi un răspuns