Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 10 noiembrie 2024

Postul Mare în Țara Chioarului, la Asociația Pensionarelor din Săsar

De peste două mii de ani, la vremea stabilită după dogmă, satele noastre românești, se pregătesc pentru marea sărbătoare, oamenii încercând să fie mai credincioşi, şi mult mai buni.

postul-mareMaramureşul este locul în care tradiţiile premergătoare Sărbătorilor Pascale, și nu numai, sunt neschimbate de secole. Aceștia au reușit să evite ca negura timpului să se aşeze peste moştenirile lor.

Maramureșenii respectă cu sfinţenie tot postul Paştelui, iar în duminicile și mai ales în sărbărorile: Buna Vestire, Duminica Floriilor sau Săptămâna Patimilor, bisericile sunt pline de credincioşi, care, lasă treburile gospodărești deoparte, ca să participe la slujbele religioase, pregătindu-se sufletește pentru marele praznic al ,, Învierii Domnului Isus Cristos”.

Nu uită niciodată de cei care au plecat dintre ei, iar pentru a-i ajuta la iertarea păcatelor, se roagă și fac „pomană” (pomenirea morților).

Pe lângă aceste ritualuri păstrate după datină, în fiecare săptămână se face ,,Prescura”, pe care o vedem in fiecare duminica, la ,,Sfanta Liturghie”.

Plămădită din faină de grâu curat, apă naturală de izvor și sare, iar apoi dospită, gospodina sau gospodinele, stabilite de preot, persoane cu o viata curata , de regulă o persoană învârstă, îi dau forma stabilită după rânduiala bisericească și o coc în cuptor, ca mai apoi să fie dusă la biserică.

În această perioadă și gastronomia locală este diferită, dar în același timp foarte bogată și variată, pregătindu-se produse de post, cum ar fi: sarmale cu ciuperci și păsat, pâine (frământată fără lapte, doar cu apă), plăcinte umplute cu vărzar, supe/ ciorbe din legume, etc.

Newsturism.ro arată că, la invitația ,,Asociației Pensionarelor din localitatea Săsar”, Ministerul Turismului, prin Reprezentanța Baia Mare, a participat, zilele trecute, la o întâlnire cu membrele acestei asociații, care au pregătit o serie de preparate specifice acestei perioade, cu scopul promovării tradițiilor, obiceiurilor și gastronomiei locale din Țara Chioarului.

Lăsaţi un răspuns