Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 28 mai 2024

Vremea în Maramureș. Circulație rutieră în condiții de iarnă

Vremea a fost deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Cerul a fost  temporar noros. Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări, în zona montană înaltă de până la 65 km/h (Vf. Iezer).  Temperaturile maxime, în cursul zilei au avut valori cuprinse între -5 grade Celsius (Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag  și Sighetu Marmației) și -2 grade Celsius ( Baia Mare și Sighetu Marmației). La această oră, valorile temperaturii aerului indică -10 grade Celsius la Ocna Șugatag și Petrova, -8 grade Celsius la Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Borșa Vișeu de Sus și Baia Mare. Indicele de răcire (IR) a coborât, în această dimineață, sub valoarea de -32 grade Celsius la stația meteorologică Iezer.

drum-inzapezitRețeaua de drumuri naționale din județ este practicabilă. Pe sectoarele de drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă. Cerul este acoperit și fulguiește pe toate sectoarele de drumuri naționale. Carosabilul este curat și uscat pe sectoarele de drumuri naționale. Ninge viscolit, pe DN18, în Pasul Prislop. Vizibilitatea este redusă în trafic de ninsoare viscolită, între km 162 și km 176. Zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm se găsește depusă pe carosabil în Pasul Prislop, între km 162 și km 180. Vântul prezintă intensificări temporare de până la 70 km/h în Pasul Prislop. S-a intervenit cu opt utilaje și s-au împrăștiat șapte tone de material antiderapant pentru prevenirea și combaterea poleiului. Stratul de zăpadă măsura 62 cm la Vf. Iezer, 24 cm la Băiuț și Cavnic, 16 cm în Baia Borșa, 12 cm la Săcel, 9 cm în Poiana Borșa, 8 cm la Ocna Șugatag, 6 cm la Târgu Lăpuș.

Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile.  Nu au fost semnalate probleme pe cursurile de apă din județ. Gheața este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Botiza, Boicu, Mara, Cosău, Săsar, Nistru. Temperaturile scăzute au favorizat formarea unui pod de gheață cu ochiuri pe râurile Cavnic și Mara. Curg sloiuri de gheață pe cursurile râurilor Tisa, Cavnic, Lăpuș, Bârsău, și Suciu. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se desfășoară în conformitate cu regulamentul de exploatare, în condiții de siguranță.

Pentru astăzi, prognoza meteorologică prevede că vremea se va menține deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse, îndeosebi ziua, va ninge. Vântul va sufla slab, cu intensificări izolate, mai ales în cursul zilei. Pe crestele montane, vântul va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între -7 grade Celsius și -4 grade Celsius. Cele minime vor fi cuprinse între -14 grade Celsius și -11 grade Celsius.

Conducătorii de autovehicule pot solicita informații despre starea de practicabilitate a rețelei de drumuri rutiere sau anunța dacă întâmpină probleme în trafic la Secția de Drumuri Naționale Baia Mare, telefon 0262 212138, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A. Maramureș, telefon 0262 213144.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns