Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 18 mai 2024

Născuți odată cu Unirea. Flori de la prefect și șefii structurilor MAI

Cinci maramureșeni născuți în 1918, an în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit cu România și  s-a realizat Marea Unire, au fost felicitați de prefectul Vasile Moldovan și de șefii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) (Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației).

centenar 2centenar prefect 13 4Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei ”O viață cât un Centenar” a Ministerului Afacerilor Interne, care aduce în atenție românii care împlinesc sau au împlinit în anul 2018 un veac de viață.

Prima persoană centenară la care s-au deplasat autoritățile a fost Dumitru Drilea din comuna Lăpuș, iar ulterior la Ilișca Hojda din orașul Sălițștea de Sus, Maria Timiș și Veszelina Ștețcu din orașul Borșa, respectiv Eudochia Curac din comuna  Poienile de Sub Munte.

Prefectul Vasile Moldovan și șefii structurilor teritoriale ale M.A.I. au înmânat Centenarilor maramureșeni un steag tricolor, o insignă omagială cu inscripția ”România 100” și un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Centenarii maramureșeni s-au bucurat de vizită și au povestit autorităților istoria unui veac de viață trăit în România. Fiecare centenar maramureșean și-a istorisit viața, o viață simplă specifică omului de la țară, și-au adus aminte unde și cum au ascultat primele știri la postul de radio sau au văzut primele imagini la televizor. De asemenea, au relatat sfaturile și povețele pe care le-au transmis fiilor/fiicelor, nepoților și strănepoților:  de a-și aminti de hainele tradiționale țesute, de a fi credincioși, smeriți și cinstiți, să se ajute și să împartă tot ceea ce au între ei, să nu renunțe la visele lor și la lucrurile în care cred. Toți au răspuns că dacă ar avea șansa să trăiască din nou, ar urma același drum, dar nu ar mai dori să treacă prin cele două războaie mondiale.

            ”Persoanele pe care le-am onorat azi împreună cu  structurile teritoriale ale M.A.I. și autoritățile administrației publice locale din fiecare localitate au împlinit sau împlinesc vârsta Marii Uniri. Vă felicităm și ne mândrim cu dumneavoastră, cei care sunteți cetățenii simbol ai județului Maramureș”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

        Centenarii maramureșeni au primit flori din partea structurilor teritoriale ale M.A.I., dar și diverse cadouri/torturi aniversare și ajutoare financiare din partea autorităților administrației publice locale din fiecare localitate.

                                  Echipa MAI Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns