Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 21 mai 2024

Preasfințitul dr. Iustin își aniversează ziua de naștere

23 iunie este o zi de mare sărbătoare în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Preasfinţitul Părinte dr. Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împlinește 57 de ani de viaţă.

În acest an, episcopul dr. Iustin va sărbători evenimentul într-un cadru special la Mănăstirea Scărișoara unde încep rânduielile de hirotonie a PS Arhiereu Vicar dr. Timotei Sătmăreanul.

ps iustinPărintele Episcop Iustin a fost distins, în anul 1990, cu rangul de protosinghel, de Ahiepiscopul vrednic de pomenire dr. Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului, iar în 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ridicat la rangul de arhimandrit, cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, an în care Mănăstirea Rohia împlinea 70 de ani de la întemeiere. Obţine titlul de licenţiat în Teologie în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 1994, la propunerea Arhiepiscopului dr. Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, la data de 22 martie, arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, primind titulatura de „Sigheteanul”. După trecerea la Domnul a Arhiepiscopului dr. Justinian, Sfântul Sinod, în şedinţa din 16 decembrie 2016, l-a ales, prin vot secret, pe PS dr. Iustin în scaunul vacant de episcop al Maramureşului şi Sătmarului. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2017, ziua de prăznuire a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. De față au fost un sobor de 17 ierarhi, sute de preoţi din întreaga Eparhie şi a peste 7.000 de credincioşi. Astfel, Preasfinţitul Părinte dr. Iustin devine al 30-lea episcop al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existenţă. La mulți ani!

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns