Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 30 aprilie 2024

Gheorghe Buda: La mulți ani, România! La mulți ani, șomcuteni!

Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri au fost organizate, astăzi, la Șomcuta Mare. Ceremonialul depunerii de coroane la statuia lui Ioan Buteanu și la Monumentul Eroilor din parcul central al orașului s-a desfășurat într-o atmosferă de vibrantă însuflețire patriotică. 100 de baloane au fost înălțate spre cer: unul alb (ca simbol al dorinței de pace) și 99 de baloane în culorile Drapelului Național, care să poarte în înalt speranța de unire.

10278Lume multă s-a adunat, astăzi, în centrul orașului Șomcuta Mare, pentru a participa la manifestările organizate de Primăria și Consiliul Local, prin care s-a marcat cel mai însemnat act din istoria poporului român: Unirea de la 1 Decembrie 1918. Tot cu acest prilej, o placă comemorativă a fost dezvelită – monument amplasat în curtea Ocolului silvic – loc în care s-au adunat chiorenii, în urmă cu 100 de ani pentru a afla marea veste de la Alba Iulia: făurirea Statului Unitar Român. Tot aici s-a desfășurat și un spectacol de muzică patriotică.

86Alături de șomcuteni s-au aflat: consilieri județeni, consilieri locali, deputatul Călin Matei, reprezentanți ai partidelor politice și ai parlamentarilor maramureșeni, preoți ortodocși și greco-catolici, dar și ai asociației „Avram Iancu” și „Chioar Redivivus”, conducerea Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” și reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

„De Ziua Naţională, se impune să rememorăm cu preţuire şi respect glorioasele fapte de vitejie ale eroilor neamului, spiritul de dăruire și sacrificiu pentru împlinirea unui ideal:  făurirea Statului Naţional Român având la bază unitatea de neam, limbă şi cultură. Se cuvine să învățăm cu toții lecţia Marii Uniri, să avem permanent exemplul strămoşilor că: unirea face puterea. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, chioreni!”, a spus, în mesajul său, Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

 

Lăsaţi un răspuns