Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 5 mai 2024

Preoţi – „fii ai satului”, la Vălenii Şomcutei

Sărbătoare la Vălenii Şomcutei. Duminică, 11 noiembrie, biserica ortodoxă din localitate a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi şi invitaţi ai Parohiei şi Consiliului Parohial.

parohia valeni 1 parohia valeni 2O reuniune preoţească a avut loc duminică la biserica din Vălenii Şomcutei. Parohia ortodoxă şi Consiliul Parohial din localitate au invitat la Sfânta Liturghie pe toţi preoţii născuţi în Vălenii Şomcutei, dar şi pe cei care, de-a lungul timpului, au slujit în acest lăcaş de cult. „E prima dată când la Vălenii Şomcutei se organizează o astfel de manifestare, în semn de respect pentru preoţii care au slujit în acest lăcaş de cult. Ziua nu a fost aleasă întâmplător deoarece în 8 noiembrie, se sărbătoreşte hramul bisericii (Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil) şi, tot în această perioadă, la Văleni are loc luminaţia – două evenimente care-i aduc în locurile natale pe cei plecaţi din localitate”, a declarat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare şi, totodată, curator în cadrul bisericii.

La evenimentul de duminică au fost prezenţi opt preoţi – „fii ai satului”, dar şi familiile preoţilor decedaţi care, cu ani în urmă, au slujit în parohia de la Văleni, printre care s-a regăsit şi preotul Cristian Ştefan, consilier eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bărbătesc din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca. S-a oficiat şi un parastas în memoria preoţilor decedaţi care au slujit în acest lăcaş de cult.

 

Lăsaţi un răspuns