Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 20 iunie 2024

Ger în Maramureș. Gheață pe râuri și oameni duși la spital

Vremea a fost usor mai rece decat normalul termic la perioadei, geroasa noaptea. Cerul a fost temporar noros ziua, mai mult senin noaptea. Local in cursul zilei, a nins slab. Cantitatea maxima de  precipitatii inregistrata a fost de 2.5 l/mp, la Suciu de Jos. Vantul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost de -2 grade la Tg. Lapus, Ocna Sugatag si -1 grad la Baia Mare, Sighetu Marmatiei. Izolat, la munte s-a semnalat ceata.

drum-inzapezitStratul de zapada masura aseara pana la 60 cm la Baraj Firiza.

La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -15 grade la Sighetu Marmatiei, -13 grade la Cavnic si  -12 grade in Baia Mare, Targu Lapus, Ocna Sugatag, -11 grade la Borsa, Viseu de Sus, Petrova, Baia Sprie -10 grade la Seini, Somcuta Mare. Cel mai frig a fost in Pasul Gutai -17 grade si -19 la Vf.Iezer.

Circulatia rutiera se desfasoara pe sectoarele de drumuri nationale in conditii de iarna. Zapada framantata se gaseste depusa pe carosabilul DN18, in Pasul Prislop, intre km 156 si km 180, unde masoara pana la 1 cm. Celelate sectoare de drumuri nationale au carosabilul partial umed si umed. Angajatii sectiei de drumuri au actionat cu 10 utilaje si au imprastiat 52 tone sare. Cerul este partial acoperit, vizibilitatea este buna in trafic.

Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -13 grade la Cavnic, -12 grade in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, -11 grade la Borsa, Viseu de Sus, -10 grade la Ocna Sugatag, Baia Sprie, Seini, Somcuta Mare.

Angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta au transportat la Unitatea de Primire Urgenta a Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, doua persoane fara adapost care au avut probleme de sanatate din cauza temperaturilor scazute.

Nivelurile si debitele cursurilor de apa au fost usor variabile. Temperaturile scazute au favorizat formarea a doua poduri de gheata pe raurile Mara si Barsau. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Iza, Botiza, Mara, Nistru. Curg sloiuri de gheata pe raurile Lapus, Suciu, Cavnic, Mara, Izei, Viseu si Tisa. Exploatarea acumularii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta, conform regulamentului.

Stratul de zapada masoara: 77 cm la Cavnic, 72 cm in Pasul Gutai, 70 cm la Baiut, 69 cm la Firiza, 50 cm la Coroieni, 39 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm la Moisei,  33 cm in Poiana Borsa, 30 cm la Mara si Viseu de Sus.  27 cm la Targu Lapus, 26 cm la Vf. Iezer, 20 cm in Baia Mare, 17 cm la Ocna Sugatag, 15 cm la Sighetu Marmatiei.

Pe DJ 183, Valea Neagra-Izvoare s-au prabusit, sub greutatea zapezii, patru arbori pe partea carosabila. Drumul judetean a fost degajat de catre pompierii militari.

            Vremea va ramane si astazi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi variabil. Izolat la munte va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari in zona montana inalta spulberand  zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 si -3 grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre -14 si -10 grade.

            Ninsori pe arii extinse, sunt prognozate maine, 5 ianuarie. Vremea va ramane rece in continuare, Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari in zona montana inalta viscolind sau spulberand  zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -7 si -4 grade, iar cele minime, in crestere fata de noaptea precedenta, intre -8 si -5 grade.

 

Lăsaţi un răspuns