Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Foștii angajați ai IPEG-ului își cer drepturile

Așa cum era de așteptat, majorarea pensiilor stârneșete nemulțumiri în rândul celor care nu au beneficiat de această măsură luată de guvernanți. Printre aceștia se află sutele de angajați ai IPEG-ului. O parte dintre aceștia au protestat la Casa de Pensii Maramureș.

casa de pensii mmFoștii angajați ai IPEG-ului sunt nemulțumiți de faptul că lor nu li s-au recalculat pensiile în baza Legii 221 din 2018, deși, susțin ei, au muncit toată viața în subteran. Este vorba despre foștii angajați de la IPEG, cei care făceau prospecțiuni geologice, conform declarațiilor făcute de către Vasile Leș, fost lider de sidicat al muncitorilor. Acesta a spus că protestatarii s-au legat cu lanțuri de gardurile de la Casa de Pensii Maramureș și vor continua acțiunea de protest până când se va rezolva problema.

Pensionarii cer, printre altele, demisia conducerii Casei Naționale de Pensii, cea care în opinia lor se face vinovată de această situație, dar și prezența în Maramureș a Premierului Viorica Dăncilă. La nivel de Maramureș sunt afectati de aceasta măsură circa 200 de persoane, iar la nivel național aproximativ 1000. Muncitorii care au lucrat în sbteran la IPEG au avut condiții mult mai grele de muncă decât ortacii de la exploatările miniere. Ei au fost cei care au „săpat” primii în subteran, au deschis drumul colegilor de suferință de la exploatări, care au intrat să „scoată” zăcămintele pe care le-au descoperit cei de la IPEG. Pericolul i-a pândit la tot pasul și, pe unii și pe alții, însă, muncitorii de la IPEG au avut condiții de lucru mult mai grele decât cei de la exploatări. Din lipsă de fonduri, utilaje și utilități, au fost nevoiți să lucreze rudimentar, uneori perforau pe uscat pentru că erau nevoiți să facă planul (norma de lucru era mult mai mare, unerori triplă față de colegii de la exploatări) pentru a realiza un venit mai bun care să le asigure pâinea pentru familie. Nu-i normal ca această categorie de muncitori să nu beneficieze cel puțin de aceleași drepturile pe care le au cei de la exploatări. Noroc bun!

V. Gherman

Lăsaţi un răspuns