Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 23 mai 2024

Primarii îndemnaţi să factureze lucrările efectuate prin PNDL

Joi, 30 ianuarie, în Sala ”Maramureș” din cadrul Palatului Administrativ a avut loc Adunarea Generală a Membrilor Comunelor din Filiala Județeană Maramureș a Asociației Comunelor din România, pe ordinea de zi a evenimentului aflându-se zece puncte.

primariAlături de președintele Filialei Județene Maramureș a Asociației Comunelor din România, Emilian-Gheorghe Pop, la eveniment s-au mai aflat Gabriel Zetea – președintele Consiliului Județean Maramureș, Nicolae Silviu Ungur – prefect al județului Maramureș, ing. Traian Fodor – din partea Instituției Prefectului Maramureș, Eva Sereș – șef serviciu în cadrul Camerei de Conturi Maramureş, dr. ing. ec. Sabin Siserman, șeful  Biroului Audit Public Intern al Filialei Județene Maramureș a Asociației Comunelor din România, precum și reprezentanți ai comunelor membre în cadrul asociației.

Cu acest prilej a fost prezentat și raportul privind activitatea de audit a Filialei Județene Maramureș a Asociației Comunelor din România, raport care a arătat că, în cadrul celor 128 de misiuni de audit întreprinse în județ, auditorii publici au lansat 764 de recomandări. Dintre acestea, 59% au fost implementate în totalitate, 24% parțial, în timp ce 17% dintre recomandări sunt încă neimplementate.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a felicitat Filiala Județeană Maramureș a Asociației Comunelor din România pentru întreaga activitate derulată și a transmis asigurări că instituția Consiliului Județean Maramureș va rămâne în continuare un partener de încredere al Asociației, însă a menționat și faptul că primăriile din județ au în față un an al provocărilor.

„Traversăm o perioadă care evocă o ruptură tot mai mare între administrația centrală și administrațiile locale, lucru regretabil deoarece primul palier al administrației publice și primul contact direct al acesteia cu cetățeanul are loc la nivel local. În acest context care favoriează marile aglomerări urbane în detrimentul zonelor rurale, îndemn primarii să fie purtători de mesaj și să sancționeze abuzul de putere, dar și politizarea fondurilor către administrația locală”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Acesta a mai adus în discuție fondurile insuficiente alocate în acest an pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, care până de curând fusese singura sursă de finanțări predictibile de care pot beneficia administrațiile locale. Având în vedere că majoritatea primăriilor din județ au pe rol cel puțin câte un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, președintele Consiliului Județean Maramureș a îndemnat primarii să depună facturile spre decontare în cel mai scurt timp posibil, cât timp încă există fonduri.

Eva Sereș, reprezentant al Camerei de Conturi Maramureş a arătat că activitatea de audit întreprinsă de Filiala Județeană Maramureș a Asociației Comunelor din România este una în beneficiul primăriilor din județ, menționând totodată că apreciază complementaritatea dintre structurile de audit intern și cele de audit extern.

C.P.

Lăsaţi un răspuns