Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Mandatul aleșilor locali – prelungit. Alegerile locale se amână

Mandatul aleşilor locali a fost prelungit, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată, luni, de Guvernul Orban. Prin actul adoptat se  prelungeşte mandatul aleşilor locali până la sfârşitul anului. Astfel, Executivul amână alegerile locale, din cauza epidemiei de coronavirus.

vot-stampila-alegeriAleşii locali au fost aleşi, în 2016, pe un mandat de 4 ani, mandat care ar fi trebuit să se finalizeze în luna iunie a acestui an. Datorită epidemiei de coronavirus, guvernul a adoptat o ordonanţă prin care se prelungeşte mandatul alegerilor locali. „A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020”, a arătat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.

Conform ordonanţei, pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale, partidele şi alianţele vor trebui să depună liste cu un număr minim de 25.000 de susţinători. În plus, dosarele de candidatură şi listele de susţinători vor putea fi depuse electronic. „Practic, în momentul de faţă, obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători”, a spus şeful Cancelariei premierului.

Lăsaţi un răspuns