Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 13 iunie 2024

Testare pentru COVID-19 în Baia Mare

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, aflat în subordinea Consiliului Județean Maramureș, este prima unitate sanitară din județ în care a fost construit un laborator de biologie moleculară, care include și un aparat de testare Real Time PCR, utilizat în depistarea infecțiilor cu noul coronavirus.

spital infectioase baia mareUlterior construirii platformei și instruirii personalului, acesta a intrat într-o fază care a presupus procesarea de probe de la aceiași pacienți atât în laboratorul de la Baia Mare, cât și în laboratorul care funcționează la Cluj-Napoca, pentru a se stabili acuratețea rezultatelor. Având în vedere confirmarea funcționării în parametri optimi a laboratorului din Baia Mare, acesta poate intra în faza de testare efectivă a pacienților, fiind inclus pe lista unităților care testează oficial pacienți, prin teste de biologie moleculară. Astfel, începând din 15 aprilie, testele pentru depistarea infecțiilor cu SARS-COV-2, pentru cetățenii din Maramureș vor fi procesate în cadrul laboratorului care funcționează în Baia Mare. Unitatea medicală a fost inclusă oficial și pe lista celor 10 unități medicale din țară care asigură asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 în faza I.

Urmează operaționalizarea celorlalte două centre de testare din județul Maramureș, care vor funcționa în cadrul Spitalului Orășănesc din Vișeu de Sus și în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, astfel încât să se atingă o capacitate cât mai mare de testare.

 

 

Lăsaţi un răspuns