Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 12 decembrie 2024

Arafat: Nu toate centrele de vaccinare au fost activate

„Uitaţi-vă în jurul nostru! Criza nu s-a rezolvat, chiar dacă a scăzut rata de pozitivare”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivel naţional a început vaccinarea cu doza a doua a persoanelor care au fost imunizate, cu prima doză, la sfârşitul lunii decembrie. De asemenea, s-a demarat etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19.

vaccin impotriva covidConform informărilor transmise, la nivel național, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză dar și cu rapel. În Bucureşti s-au făcut programări pentru toate locurinle de vaccinare, gradul de ocupare fiind de 100%. De asemenea, în unele oraşe, sunt centre de vaccinare care nu au fost activate. Un astfel de caz este şi în oraşul maramureşean Şomcuta Mare, unde centrul va fi funcţional  doar de la mijlocul săptămânii viitoate (str. Cornului, nr. 36, în clădirea fostului spital), în Baia Mare funcţionează trei dintre cele patru comunicate iniţial. De asemenea, în Timişoara sunt funcţionale doar două centre de vaccinare, Dominic Fritz, primarul oraşului precizând că principalul obstacol în reprezintă numărul redus al dozelor de vaccin. 

Pentru recrutarea personalului care va deservi aceste centre, Guvernul României a aprobat abia în 15 ianuarie 2021, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății. 

Conform ordonanţei, fiecare centru de vaccinare are un medic coordonator, iar personalul medico-sanitar și registratorii medicali delegați sau detașați beneficiază de drepturile salariale stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.   

”Ne bazăm pe medicii de familie să îi informeze, să îi programeze și să îi monitorizeze pe pacienți, mai ales pe cei care întâmpină dificultăți în acest proces. Cea mai bună informație despre vaccin o iei de la medicul tău”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Lăsaţi un răspuns