Bucătari de meserie şi amatori s-au reunit sâmbătă, 22 mai, într-o poiană de pe Valea Scăriţei, o zonă cu piesaj mirific din Ciolt (localitate aparţinătoare oraşului Şomcuta Mare) în cadrul unui eveniment de promovare a artei culinare. Buna dispoziţie a fost la ea acasă, pentru că cioltenii ştiu să fie oameni sociabili şi gazde bune.
Este vorba despre prima ediţie a concursului „MastefChef”, secţiunea „Cel mai bun <<Guyas >>”. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Culturală „Cioltişorul”, al cărui preşedinte este consilierul local Ioan Marchiş.
În concurs s-au înscris 10 echipe cu bucătari din Ciolt, Buciumi, Şomcuta Mare, Cavnic şi Baia Mare. Un juriu format din 7 membri: bucătar (Adrian Grama), primarul oraşului – Gheorghe-Ioan Buda, viceprimarul – Dragomir-Sorin Cioltea, Vasile Maxim, Draghiţa Roman, Valentin Ciolte, Ioan Iuhas au avut misiunea de a desemna cel mai bun guyas. Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară deoarece toate preparatele au fost care mai de care mai reuşite, iar pentru departajare au fost punctate aspecte legate de: culoare, gust, consistenţă.
În ordinea punctelor acordate de membrii juriului, pe primele locuri s-au clasat echipele concurenţilor: 1. Bogdan Marchiş (Ciolt), 2. Iuliu Petky (Baia Mare), 3. Daniel Stănescu (Baia Mare). Au urmat apoi echipele concurenţilor: Milian Pop (Ciolt), Alexandru Istrate (Şomcuta Mare), Dan Micle (Cavnic), Florin-Vasile Bot (Ciolt), Gavril Dragoş (Şomcuta Mare), Sabin-Ruben Ciolte (Ciolt), Sabin Indre (Buciumi).
Diplome, medalii şi premii au fost oferite de Gheorghe-Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, Asociaţia Culturală „Cioltişorul”, sponsorii: Univer Product şi Emivas Logistics, Ceramica Bledea. De asemenea, Cofetăria „Chioar”, din Ciolt a contribuit la reuşita acestui eveniment cu gustoasele produse de patiserie, precum şi Lia Ciolte, Ioan Ciocean şi Vasile Maxim senior.