Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

PSD: Politizarea instituțiilor de învățământ continuă prin propagandă politică

PNL a venit la guvernare cu o temă clară: politizarea tuturor instituțiilor statului. Indiferent că vorbim de instituții publice, deconcentrate, școli, licee sau grădinițe, PNL a făcut în așa fel încât, în fiecare structură, a impus oameni aserviți actualei guvernări. La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș, grupul consilierilor PSD, prin Crina Chilat, a sesizat actualul executiv al administrației județene despre faptul că instituții de învățământ în care legea interzice acțiunile politice au ajuns să fie atât de aservite noii guvernări încât promovează, pe paginile de socializare, mesaje cu o evidentă tentă politică, care nu au nimic în comun cu sistemul de învățământ.

isjGrupul consilierilor județeni PSD atrage atenția asupra faptului că ceea ce se întâmplă astăzi, în Maramureș, depășește orice limită a bunului simț. După ce mulți directori de școli au fost schimbați, încă de la începutul anului, fără nicio evaluare prealabilă, singurul criteriu fiind acela că nu corespund cerințelor PNL, noii veniți în funcțiile de șefi își arată sub toate formele ”dedicarea” și ajung să promoveze și să posteze mesaje de propagandă electorală pe paginile oficiale ale instituțiilor pe care vremelnic le coordonează. Exemplul pe care îl prezintă privește pagina publică a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș unde, în data de 9 mai 2021, consilierul județean Valeria Mirela Brezocki, președintele interimar al OFL Maramureș și membru desemnat de Consiliului Județean în Consiliul de Administrație al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, promovează o postare a deputatului PNL Călin Bota, de la depunerea de coroane a grupului politic PNL, la Monumentul Ostașului Român. În  12 mai 2021, același membru al CJ în CA al CJRAE Maramureș promovează o postare despre o acțiune politică a Organizației Femeilor Liberale din județ.

Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea susține că acest servilism poitic trebuie să înceteze, iar școala trebuie să rămână la rolul pe care l-a avut dintotdeauna, acela de a clădi și a forma caractere. ”Am înaintat o sesizare Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Consiliului Județean Maramureș și am făcut o interpelare ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a cere ca astfel de comportamente să fie oprite. Școlile au rostul lor, acela de a ne educa copiii. Profesorii au datoria de a fi prezenți la cursuri și a de oferi cunoștințe prețioase despre materia pe care o predau, directorii instituțiilor de învățământ trebuie să se concentreze ca elevii să beneficieze de cele mai bune condiții de învățare, iar cadrele didactice să își desfășoare activitatea într-un climat cât mai liniștit. Propaganda și mesajele politice nu trebuie promovate în sistemul educațional și acest mod al directorilor și al reprezentanților PNL în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ din subordine de a se face plăcuți puterii actuale prin orice mijloace trebuie oprit imediat. Îi solicit și președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan să transmită consilierului județean Anca-Minodora Costin-Hendea, inspectorul școlar județean care, luni de zile s-a declarat a fi fără culoare politică, să renunțe la intimidarea cadrelor didactice care nu au semnat încă carnetul galben de partid. Și îi cer să discute și cu colega sa, consilierul județean Valeria Mirela Brezocki, președintele interimar al OFL Maramureș, membru în CA al CJRAE Maramureș, instituție aflată în subordinea administrației județene, să nu mai confunde unitatea școlară cu pagina politică a PNL. Școala și politica trebuie să rămână pe paliere distincte, așa cum a fost mereu”, a concluzionat parlamentarul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

 

Lăsaţi un răspuns