Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Săliștenii vor să-și pună în valoare comunitatea

Plecând de la ideea întoarcerii la origini, un grup de sălișteni, formând un Comitet de Inițiativă, au avut ideea organizării unei întâlniri pentru realizarea unor proiecte importante comunității din Săliștea de Sus.

Cu această ocazie, pe lângă bucuria revederii, depanarea amintirilor și voie bună, au decis sa înființeze fundația „Semnal”, o organizație non profit, prin care, noi generații de absolvenți ai școlii din localitate să-și aducă contribuția la păstrarea activităților culturale, la susținerea valorilor intelectuale, la organizarea unor întâlniri de suflet.

salistea de susEvenimentele încep vineri, 6 august, de la ora 18.00. Va fi o primă întâlnire de socializare și depănarea amintirilor. Sâmbătă, de la ora 10.00, la Casa de Cultură din Săliștea de Sus, va fi prezentarea Comitetului de Inițiativă, înființare și validarea fundației cu următoarele obiective: editarea și publicarea revistei anuale a fundației, sprijinirea organizării Simpozionului Național „Cultură și Civilizație Românească în Maramureș”; editarea și publicarea volumului colectiv cuprins din lucrările participanților; organizarea și funcționarea „Centrului Cultural” din localitate; realizarea și amplasarea unui bust la „Centrul Cultural”, reprezentându-l pe Găvrilă Iuga, personalitate politică și istorică din Săliștea de Sus recunoscută pe plan național; sprijin acordat publicării unor cărți care cuprind evenimente legate de istoria localității; sprijinirea unor activități cultural-artistice, în special cu Grupul Folcloric „Săliștenii”; sprijin acordat elevilor sălișteni cu capacitate intelectuală și relizări de excepție, dar cu posibilități material și financiare limitate în familie; actualizarea stării, înfățișării localității prin organizarea de evenimente culturale, artistice în orașele din țară în care trăiesc și activează grupuri mari de citadini; organizarea periodică de întâlniri cu sălișteni care locuiesc departe de Săliștea de Sus, în străinătate, în țară, și care dintr-un motiv sau altul, nu au avut posibilitatea o lungă perioadă de timp să-și revadă locurile natale.

Duminică, de la ora 16.00, la Casa de Cultură, în cadrul evenimentului „Fabricat în România, Retromobil Club România va prezenta automobilele istorice fabricate în țara noastră. Cu această ocazie, va fi expus și automobilul construit, de Marin Florian, după modelul primului automobil din lume cu caroserie aerodinamică și cu roțile amplasate în interiorul caroseriei (o realizare a românului Aurel Penescu). La ora 17.00 va fi lansarea cărții „Oameni de Seamă din Săliștea de Sus” (autor prof. Dumitru Chiș). Apoi va fi lansată Revista „Semnal” Nr. 3 (varianta nouă) și volumul 1X – Centrul de Cercetări „Cultură și Civilizație Românească”.

Lăsaţi un răspuns