Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 4 mai 2024

Hram la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Berinţa

Marţi, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Berinţa, Protopopiatul Lăpuş, cu ocazia hramului. În jurul Arhiereului s-a orânduit un sobor de 29 de preoţi şi diaconi.

hram-berintaRăspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de diacon drd. Adrian Dobreanu.

La momentul pricesnei pentru morţi, a fost pomenit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016.

Deşi a fost o vreme foarte rece, cu temperaturi sub zero grade, biserica mănăstirii a fost arhiplină, unii dintre credincioşi urmărind Sfânta Liturghie de afară.

hram-berinta-1În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin a vorbit credincioşilor despre Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit Evanghelia în ţinutul Sciţia Minor, care este Dobrogea de azi.

Datorită faptului că a fost încreştinătorul locuitorilor de pe teritoriul ţării noastre şi, deci al românilor, poporul român născându-se popor creştin, Sfântul Apostol Andrei, primul dintre Apostoli chemat la propovăduire, a fost declarat ocrotitorul României, iar sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din 30 noiembrie a fost hotărâtă în Parlament să fie sărbătoare naţională bisericească şi, în consecinţă, zi liberă.

manastire-berintaDupă Sfânta Liturghie, a fost oficiat parastasul pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian şi pentru Bogdan Rusu, fiul ctitorului mănăstirii, trecut în lumea celor drepţi la vârsta de 14 ani, în memoria căruia a fost ridicată mănăstirea.

După Parastasul de pomenire, P.S. Iustin Sigheteanul a făcut o rugăciune, în prezenţa familiei, la locul de veci al lui Bogdan.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din Berinţa a fost ridicată începând cu anul 1996, piatra de temelie fiind pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian în 15 noiembrie. Biserica este copie după bolniţa Mănăstirii Cozia şi a ieşit o bijuterie arhitecturală. Acum se află în faza de pictură şi va fi pregătită, la anul, pentru târnosire.

 

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns