Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Ori pensionar, ori salariat

OPTIUNE. Pensionarii angajati la Stat au avut timp pana astazi sa opteze pentru unul din venituri. Este vorba de persoanele care incaseaza venituri mai mari de 1.693 de lei. Masura a fost luata de Guvern in vederea reducerii cheltuielilor din sistemul public.

Pana in 9 decembrie, pensionarii care desfasura activitati in institutii ale statului si care realizeaza venituri de peste 1.693 de lei au avut obligatia de a allege intre pensie sau salariu. Pentru acest lucru este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere, prin care sa comunice si elementele de identificare, astfel incat Inspectia Muncii sa poata face verificari. Masura este valabila pentru orice fel de venit (drepturi de autor, etc) care este supus platii de contributii sociale.

Cei care nu au transmis optiunea – risca sa fie sanctionati, ori va ramane la „mana” angajatorului. Din luna ianuarie, se va suspenda ori pensia, ori salariul.

La nivel national exista peste 20.400 de personae care trebuie sa aleaga intre veniturile din pensie sau cele salariale.

Prin aplicarea acestei masuri, Guvernul va face o economie la buget de 60 de milioane lei/an.

Lăsaţi un răspuns