Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Card national de sanatate din ianuarie

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care opereaza modificarile necesare in vederea introducerii cardului national de asigurari de sanatate, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, intr-un briefing sustinut la Palatul Victoria.

Ministrul Sanatatii a declarat ca fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani va detine un card de sanatate, pe care va trebui sa-l prezinte la accesarea serviciilor medicale, in caz contrar, serviciile vor fi accesate contra cost. Cseke Attila a precizat ca fac exceptie in continuare serviciile de urgenta si serviciile efectuate in situatii epidemiologice, cand serviciile medicale se acorda fara conditii.

Cardul de sanatate va stoca informatii precum identitatea persoanei, codul de asigurat, emitentul, informatii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital si bolile cronice, grupa sanguina a asiguratului, precum si acceptul exprimat cu privire la prelevarea de organe, tesuturi si celule dupa deces.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a mai declarat ca acest card va fi completat de un alt card detinut de fiecare prestator de servicii medicale, astfel incat pacientul sa poata fi identificat cu usurinta la accesarea serviciilor medicale. „Introducerea acestui card aduce un beneficiu atat pacientilor cat si autoritatilor sanitare. Pacientul va scapa de birocratie, pentru ca nu va mai fi nevoit sa prezinte adeverinta eliberata de angajator cu privire la plata contributiei de sanatate. Pe de alta parte, autoritatile vor putea cunoaste numarul de servicii care sunt accesate”, a apreciat ministrul Sanatatii.

Cseke Attila a mai informat ca procedura de achizitie a cardurilor este derulata de Imprimeria Nationala, incepand cu 1 ianuarie 2011. Pretul cardului va fi de aproximativ 2 euro si va fi suportat de asigurat. Totodata, ministrul Sanatatii a mai afirmat ca in paralel cu procedura de achizitie derulata de Imprimeria Nationala, va fi dezvoltat sistemul informatic corespunzator.

Distribuirea primelor carduri va avea loc cel mai probabil incepand cu lunile august-septembrie 2011, iar durata estimata a emiterii tuturor cardurilor necesare tuturor asiguratilor din Romania este de 14-15 luni.

Lăsaţi un răspuns