Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 30 mai 2023

Contrabanda la Poienile de sub Munte

Politistii de frontiera maramureseni au executat cinci focuri de arma pentru retinerea a patru membrii ai unei retele, care incercau sa introduca in tara 31 baxuri de tigari de provenienta ucraineana. Actiunea de contrabanda s-a desfasurat in imediata apropiere a frontierei de stat, la peste 1600 metri altitudine, in masivul Barsanescu  din Muntii Maramuresului.

Inca de la inceputul lunii noiembrie a.c., politistii de frontiera maramureseni au detinut date si informatii cu privire la constituirea unui grup infractional organizat axat pe contrabanda cu tigari de provenienta ucraineana, ce actiona in zona alpina a sectorului de responsabilitate Poienile de sub Munte.

In vederea destructurarii acestei grupari, politistii de frontiera au desfasurat incepand cu seara zilei de 25 noiembrie a.c., o ampla operatiune in masivul Barsanescu din Muntii Maramuresului, aflat in imediata apropiere a frontierei cu Ucraina.

Astfel, in noaptea de 25/26 noiembrie au fost retinuti toti cei patru membrii ai gruparii infractionale, identificati in persoana numitilor S.S. de 40 ani liderul gruparii,  M.N. de 34 ani, D.C. de 24 ani si N.M. de 20 ani , toti din localitatea Poienile de Sub Munte, judetul Maramures.

Cei patru, sub pretextul desfasurarii unor activitati forestiere in zona muntoasa din apropierea frontierei de stat, au introdus ilegal in tara 31 baxuri cu tigari, respectiv 15.269 pachete cu tigari de provenienta ucraineana, marca Viceroy.

Actiunea de contrabanda a avut loc la o altitudine de peste 1600 metri, iar pentru retinerea tuturor membrilor  gruparii in dimineata zilei de 26 noiembrie, a fost folosit si un elicopter apartinand Inspectoratului General de Aviatie al MAI.

Deoarece , doi dintre contrabandistii surprinsi la fata locului, nu s-au supus somatiilor prin voce, politistii de frontiera au folosit  armamentul din dotare, fiind trase cinci focuri de avertisment in plan vertical.

In cauza, a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si complicitate la contrabanda.

Intreaga cantitate de tigari in valoare de 131.000 lei a fost ridicata in vederea confiscarii. De asemenea au fost indisponibilizate doua autoturisme de teren.

In prezent procurorul DIICOT din cadrul Biroului Teritorial Maramures, impreuna cu politistii de frontiera  anume delegati, desfasoara activitati specifice in vederea documentarii intregii activitati infractionale si  luarea masurilor legale.

Lăsaţi un răspuns