Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

8 gospodarii in pericol de prabusire

parau firiza

parau firiza

Situatie de urgenta pe Valea Neagra, la Firiza, din cauza alunecarilor de teren. Situatia a fost adusa la cunostinta autoritatilor dupa ce proprietarii au sunat la 112 pentru a cere sprijin. Sandu Pocol, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a dispus deplasarea la fata locului a unei echipe de specialisti. Astfel, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, ai Institutiei Prefectului si Serviciului de Protectie civila din cadrul Primariei Baia Mare s-au deplasat la Firiza pentru a evalua situatia.

In urma evaluarilor din teren, reprezentantii CJSU sustin ca problemele au aparut pe fondul precipitatiilor din ultima perioada, coroborate cu producerea fenomennelor de inghet-dezghet a terenului. “Acestea sunt principalele cauze care au contribuit la surparea zidului de sprijin pe paraul Valea Neagra (afluent al raului Firiza) pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Zidul de sprijin s-a prabusit in albia paraului, pe o latime de 1,5 metri. Alunecarea de teren pune in pericol doua gospodarii, amplasate, pe cele doua maluri, la aproximativ 6-7 metri de zidul de sprijin. In acest moment nu se impune evacuarea familiilor care locuiesc in cele doua gospodarii”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant CJSU.

Situatia a intrat in monitorizare

Reprezentantii CJSU au precizat ca pe langa faptul ca sunt puse locuintele in pericol, surparea poate genera si alte probleme. “Fenomenul de prabusire este activ si poate favoriza distrugerea unui podet din lemn, care asigura accesul la una dintre gospodariile de pe malul stang al paraului. In zona au fost plantati “taru?i martori” pentru a monitoriza evolutia alunecarii de teren”, a precizat Buca.  Despre situatia de urgenta produsa a fost anuntat Ministerul Administratiei si Internelor, urmand ca dupa intocmirea notei de fundamentare sa fie executate, in regim de urgenta, lucrari de consolidare a malurilor. De asemenea, vor fi initiate demersuri, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, in scopul elaborarii unei documentatii care sa stea la baza solicitarii de fonduri, in vederea demararii unor lucrari de amenajare si consolidare a malurilor paraului Valea Neagra, pe intreaga sectiune afectata de eroziuni.

Lăsaţi un răspuns