Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Drumari amendati pentru interventie tardiva la deszapezire

6.000 de lei este amenda care a fost aplicata Sectiei de Drumuri Nationale Baia Mare de catre Serviciul Politiei Rutiere (SPR)Maramures. Sanctiunea a fost aplicata pentru modul tardiv in care s-a intervenit, joi, 13 ianuarie, pentru dezsapezirea DN 18, care face legatura intre Baia Mare si Sighetu Marmatiei, in Pasul Gutai. Cu toate ca in dupa-amiaza zilei de joi ninsorile s-au abatut asupra judetului, iar stratul depus pe carosabil, in zona Pasului Gutai, a ajuns la 5 cm, drumarii „au uitat” sa intervina.

Pe tronsonul de urcare dinspre Baia Sprie, din cauza zapezii, mai multe autovehicule au derapat si traficul a fost perturbat. Sandu Pocol, prefectul judetului, a fost informat despre situatia aparuta in trafic si a solicitat lucratorilor SPR sa se deplaseze in zona, in vederea asigurarii desfasurarii traficului rutier. De asemenea, in Pasul Gutai s-au deplasat si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Institutiei Prefectului pentru monitorizarea situatiei si indeplinirea atributiilor specifice de interventie in situatii de urgenta generate de fenomene meteorologice specifice perioadei de iarna.

Problemele au aparut pe fondul ninsorii

Toate aceste probleme au aparut pe fondul precipitatiilor sub forma de lapovita si ninsoare si, deoarece drumarii nu au intervenit la timp in vederea indepartarii zapezii, temperaturile scazute au favorizat formarea unui strat de gheata pe carosabil. In astfel de conditii, aderenta scazuta a autovehiculelor in trafic a determinat formarea de coloane pe ambele sensuri de mers. Pentru a evita blocarea traficului rutier si pentru a preveni producerea de accidente rutiere, prefectul a solicitat instituirea unui filtru de catre un echipaj de politie la iesirea din orasul Baia Sprie catre Pasul Gutai. Politistii au oprit accesul in zona a masinilor care nu erau echipate corespunzator. Masurile au fost luate dupa ce s-a constatat ca un autovehicul de tonaj, echipat necorespunzator pentru circulatie in conditii de iarna, a derapat in timp ce efectua un viraj intr-o curba stransa. Datorita faptului ca autocamionul nu prezenta aderenta pe carosabil a fost nevoie de interventia angajatilor de la districtul de drumuri nationale Baia Sprie care l-au tractat pe marginea drumului. Pentru buna desfasurare a acestei interventii, traficul rutier in zona a fost dirijat de un echipaj al SPR Maramures. Alte trei autocamioane nu au reusit sa urce, conducatorii auto fiind nevoiti sa traga pe dreapta, iar apoi au fost tractate de catre angajatii sectiei de drumuri nationale pana in varful Pasului Gutai.

Sanctionata de doua ori

Pentru modul in care s-a intervenit la deszapezire, Sectia de Drumuri Nationale a fost amendata cu 6.000 de lei. „Aceasta nu este prima sanctiune pe care o primeste Sectia de Drumuri Nationale in aceasta iarna. Serviciul Politiei Rutiere a mai aplicat si in urma cu cateva saptamani acestei societati, o alta sanctiune, tot in valoare de 6.000 de lei si tot pentru modul tardiv in care a intervenit pentru deszapezire”, a declarat comisar Dorin Gherman, seful SPR Maramures.

In conformitate cu legislatia in vigoare, Sectia de Drumuri Nationale are la dispozitie 15 zile pentru a contesta amenda primita.

Lăsaţi un răspuns