Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Cod galben pentru ploi

harta cod galbenPloi insemnate cantitativ prognozate pentru zona de munte a judetului Maramures. Institutia Prefectului a primit  o avertizare cod galben pentru zona de munte a judetului Maramures. Sunt mentionate, in atentionarea valabila pana maine, 12 iunie, ora 06.00, precipitatii sub forma de ploaie, iar cantitatile de apa pot depasi izolat, 30 l/mp.

Sandu Pocol, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU.

Precipitatiile de ploaie, insemnate cantitativ pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai si parauri. Acestea  pot antrena material lemnos, deseuri sau aluviuni si pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor.

De atentionarea meteorologica au fost anuntati si administratorii  iazurilor de decantare pentru a lua masurile care se impun de monitorizare a acestora, in aceasta perioada si de a pregati echipe de interventie, daca situatia o va impune.

Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate  de precipitatii insemnate cantitativ. Echipe specializate ale serviciilor de utilitate publica (gaz, apa si canalizare, energie electrica, telefonie) vor fi pregatite pentru interventie si remediere, in caz de nevoie, a deficientelor aparute, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase in retelele de distributie.

Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lăsaţi un răspuns