Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Sorin Ovidiu Vîntu si Liviu Luca, retinuti pentru 24 de ore

Parchetul General a decis, luni, retinerea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu si a fostului liderul sindical Liviu Luca, sub acuzatia de spalare de bani în dosarul Petrom Service.

Procurori ai  Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 7.11.2011, punerea în miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 ore a inculpatilor Vîntu Sorin Ovidiu si Luca Liviu, se arata intr-un comunicat de presa. Cauza are  ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (în dauna PETROM SERVICE S.A.) si spalare a banilor.

Probele administrate în cauza, pana în acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A.  a condus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, în calitate de actionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

De asemenea, probatoriul administrat pana în prezent, a relevat faptul ca falimentarea controlata a PETROM SERVICE S.A. a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Din ansamblul probelor administrate pana în prezent a mai rezultat faptul ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii PETROM SERVICE S.A., a unor actiuni  supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A., prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societati înregistrate în strainatate si în Romania, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) si S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).

În aceasta cauza, cercetarile sunt în derulare si  în prezent procurorii procedeaza la audieri de persoane.

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns