Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Dosar penal dupa explozia de la Sighet

Prim procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Maramures a dispus, la data de 20.02.2012, preluarea cauzei având ca obiect ,,explozia de la Sighetu Marmatiei”. Cauza a fost înregistrata initial la Parchetul de pe lânga Judecatoria Sighetu Marmatiei. În cauza urmeaza a se efectua urmarirea penala sub aspectul savârsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si infractiuni prevazute de legea securitatii si sanatatii în munca.

 

Laura Codruta Kövesi, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie l-a desemnat pe procurorul sef serviciu criminalistic, Marius Foitos din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sa coordoneze cercetarile si sa ofere suport de specialitate procurorilor din cadrul  Parchetului de pe lânga Tribunalul Maramures.

 

La fata locului, cercetarile sunt în derulare si astazi, 20.02.2012, fiind efectuate de catre echipe mixte de specialitate coordonate de procurori. Au fost solicitati si s-au prezentat la fata locului, fiind cooptati în echipa de cercetare, inspectori de la Inspectia Muncii Maramures si specialisti de la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani. De asemenea, cercetarea exterioara a locului evenimentului s-a efectuat în data de 19.02.2012, între orele 1000 – 2300.

 

Primele cercetari au relevat faptul ca, în noaptea de 18/19.02.2012, în jurul orelor 0100, a avut loc o explozie într-un club situat pe strada centrala din municipiul Sighetu Marmatiei. Datele preliminare ale cauzei au relevat faptul ca explozia s-a declansat în grupul sanitar al localului, unde se aflau sapte tinere care au utilizat foc deschis (bricheta), pentru aprinderea unor tigari.

 

La scurt timp, la fata locului s-a deplasat o echipa de cercetare, formata din lucratori de la I.P.J. Maramures si Politia Municipiului Sighetu Marmatiei, I.S.U. Maramures si reprezentanti ai S.C. „B. G.” S.R.L., firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmatiei. Cele sapte persoane vatamate au suferit arsuri corporale, fiind transportate la unitatile sanitare din judetul Maramures, iar ulterior, cu aeronava militara, la unitati spitalicesti din capitala.

 

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a facut verificari în alte spatii din acelasi imobil, pentru detectarea scurgerilor si infiltratiilor de gaz.

 

În cursul zilei de 19.02.2012, în jurul orelor 1000, echipa de cercetare a intrat într-un spatiu (fost cabinet notarial) apartinând unui notar public, împreuna cu acesta. Reprezentantii S.C. „B.G.” S.R.L. erau dotati cu detector de gaz. Initial, nu a fost detectata prezenta gazului în spatiul respectiv, dar când aparatul a indicat prezenta unei acumulari de gaze în încapere, instantaneu s-a produs o noua explozie, soldata cu vatamari corporale (arsuri si traumatisme) a 14 persoane care s-au aflat în interiorul spatiului verificat. Persoanele au fost transportate la unitati sanitare din judet – Sighetu Marmatiei si Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenta medicala, la spitale de profil din Bucuresti.

 

În urma celor doua explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proportie de 75%. Dupa cea de-a doua explozie, pe cele doua strazi, gazele au fost închise, iar echipe din cadrul S.C. „B.G.” S.R.L. si „E.ON GAZ” au continuat verificarile cu detectoare de gaz pentru a se identifica posibile scurgeri de gaz din retea.  Cercetarile efectuate la fata locului au relevat ca la intersectia celor doua strazi, concentratia de gaz era foarte ridicata. Decopertându-se conducta de gaz din zona s-a constatat o fisura la îmbinarea în ,,T,, a conductelor. Acestea au fost ridicate în vederea expertizarii.

Pâna în acest moment al cercetarilor, au fost ridicate documente de la  S.C. „BG” S.R.L., au fost identificate si sunt audiate persoane prezente în localul public, cele care  cunosc aspecte legate de eveniment, angajati ai societatii care au executat lucrarea.

 

Cercetarile continua, în cauza, urmând a fi dispuse expertize de specialitate si administrate toate probele în vederea lamuririi tuturor împrejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale.

 

Primaria Sighetu Marmatiei urmeaza sa emita autorizatie de demolare a imobilului in care s-au produs cele doua explozii.

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns