Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Ninsoarea viscolita la Borsa

drumuri cu zapada

drumuri cu zapada

INFO TRAFIC. Ninsoare viscolita pe DN18, la Borsa si în Pasul Prislop ( între km 165 si km 180). Vântul spulbera ninsoarea cu o viteza de pâna la 30 km/h. Vizibilitatea este redusa în trafic sub 80 de  metri.  Comitetul judetean de iarna recomanda conducatorilor de autovehicule sa circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusa si sa foloseasca luminile de întâlnire pe fata si a pozitiei pe spate si de ceata. Se solicita soferilor sa adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusa si carosabil cu zapada framântata, respectiv sa pastreze o distanta de siguranta fata de autovehiculul precedent. Pe celelalte sectoare de drumuri nationale vizibilitatea este buna.

Verificari dispuse de prefect pe drumuri

Prefectul Sandu Pocol a dispus, aseara, având în vedere precipitatiile sub forma de ninsoare abundenta, efectuarea de verificari în principalele pasuri montane pentru a cunoaste situatia în trafic si daca utilajele de interventie. Pe DN18B, Baia Mare-Târgu Lapus stratul de zapada framântata avea grosimea de pâna la 2 cm. Circulatia rutiera se desfasura în conditii de iarna, iar utilajele de interventie curatau zapada de pe carosabil. Un echipaj al politiei rutiere monitoriza desfasurarea circulatiei pe Dealul Pietris. Nu au fost semnalate probleme de perturbare a traficului rutier. Pe DJ182 C, Vad-Laschia-Fauresti, carosabil era acoperit de un strat de zapada de pâna la 3 cm. Ningea abundent si viscolit pe DJ184 la Cavnic, pe DJ109F, din zona pârtiilor de schi si pâna la canton, respectiv pe DJ185, Hoteni-Harnicesti. Stratul de zapada framântata pe DJ184 si DJ109F de pe carosabil masura pâna la 1 cm. Utilajele de interventie cu lama se aflau în trafic si curatau carosabilul de zapada. Pe DJ185 Hoteni-Harnicesti stratul de zapada framântata avea 3 cm. Traficul rutier era redus la miezul noptii. Pe DN18, în pasul Gutâi ningea pe versantul dinspre localitatea Mara. Zapada framântata pe carosabil masura pâna la 1 cm. În vârful pasului era ceata. Utilajele de interventie erau în actiune pe drum si curatau zapada de pe carosabil. La coborârea spre orasul Baia Sprie existau tronsoane cu ceata, iar carosabilul avea un strat de zapada framântata care masura pâna la 1 cm. Nu cadeau precipitatii sub forma de ninsoare. Circulatia rutiera se desfasura în Pasul Gutâi în conditii de iarna. Nu erau autovehicule ramase pe carosabil sau care sa întâmpine probleme pentru a traversa pasul montan. În cartierul Ferneziu, la Firiza si pe DJ183 ningea abundent. Zapada framântata existenta pe carosabil masura pâna la 3 cm. Circulatia rutiera se desfasura în conditii de iarna pe aceste tronsoane, fara a fi semnalate probleme în trafic.

Pe majoritatea sectoarelor de drumuri nationale se gaseste la aceasta ora un strat de zapada framântata. Conducatorii auto care se deplaseaza în trafic întâlnesc zapada framântata cu grosimea de pâna la 1 cm pe urmatoarele sectoare de drumuri nationale: DN1C Baia Mare-Valea Chioarului; E58 Baia Mare-Seini; DN18, Pasul Gutâi; DN17C, Viseu de Sus-Dealul Stefanitei; DN18B, Baia Mare-Târgu Lapus si DN18 Borsa-Pasul Prislop. Pe sectorul DN18, la Petrova zapada framântata masoara pâna la 2 cm, iar pe DN18 la Sighetu Marmatiei si DN19, Dealul Huta Certeze stratul de zapada framântata masoara pâna la 3 cm. Carosabilul DN18, la Viseu de Sus este umed (aici au fost semnalate precipitatii sub forma de lapovita). La Sighetu Marmatiei pe DN18 si DN19, rafalele de vânt ating viteza de pâna la 30 km/h. Angajatii societatilor au intervenit cu 30 de autoutilaje cu lama si au împrastiat 67 tone de material antiderapant.

Ramân închise pe perioada de  iarna, drumul judetean 109F, pe relatia Cavnic-Strâmbu Baiut si tronsonul drumului judetean 183, pe relatia Izvoare-legatura cu DN18, în Pasul Gutâi.

                   

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul noptii si diminetii:  -12 grade în Baia Mare, Târgu Lapus, Cavnic, Ardusat si Copalnic Celsius;  -11 grade Celsius în Pasul Gutâi si la Petrova; -10 grade Celsius la Ocna Sugatag, Feresti, Calinesti, Valeni, Bârsana si Leordina; -9 grade Celsius la Sighetu Marmatiei si Sapânta; – 6 grade Celsius la Viseu de Sus si Dragomiresti; -4 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius la Borsa.

Vremea se va mentine si astazi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi temporar noros.  Pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla în general slab, la moderat.  În zona înalta de munte va sufla puternic si va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade Celsius  si  -5 grade Celsius, iar cele minime între -13 grade Celsius si -10 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni. Ceata va fi prezenta si va fi asociata cu depunere de chiciura, în zonele joase. Termometrele indica acum: -14 grade Celsius la Târgu Lapus; -13 grade Celsius Baia Mare; -12 grade Celsius, în Pasul Gutâi, la Ocna Sugatag si Cavnic; -11 grade Celsius la Petrova; -10 grade Celsius la Sighetu Marmatiei, Feresti, Calinesti, Valeni, Bârsana si Sapânta ; -7 grade Celsius la Viseu de Sus, Leordina, Sapânta si Ardusat; -4 grade Celsius la Iezer. Indicele de racire are valoarea de -18 unitati la Iezer.

Lăsaţi un răspuns