Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Vreme geroasa in Maramures

Vremea a fost deosebite de rece, geroasa noaptea si dimineata. La miezul noptii valoarea temperaturii aerului la Târgu Lapus indica valoarea de minus 22 grade Celsius. A fost asa cum au prognozat meteorologii cea mai friguroasa noapte din perioada avertizarii cod portocaliu de ger persistent.  Stratul de zapada masura,  aseara la munte, 35 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -7 grade Celsius si -2 grade Celsius. Circulatia rutiera se desfasoara în conditii de iarna pe  sectoarele publice de drumuri din zona de deal si de munte.

Conducatorii întâlnesc zapada framântata cu grosimea de pâna la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 156 si km 180).  Celelalte sectoare de drumuri nationale din judet au carosabilul curat si uscat.  Nu a fost nevoie de interventie cu material antiderapant. Cerul este senin acum pe toate sectoarele de drumuri nationale din judet, iar vizibilitatea în trafic este buna.

Temperaturile scazute, coroborate cu  umiditatea râului si curentii de aer rece au favorizat formarea unor portiuni de drum cu gheata pe DJ184, în zona montana a orasului Cavnic, dar si pe DJ109F, sectorul de la pârtiile de schi, în vârful dealului si pâna la canton. Angajatii societatii care întretin si asigura viabilitatea celor trei drumuri judetene au intervenit si împrastiat material antiderapant pentru a înlatura gheata de pe carosabil. Pe celelalte sectoare de drumuri judetene, angajatii societatii judetene de drumuri si poduri au intervenit cu trei utilaje si au raspândit noua tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. Pe sectoarele de drumuri judetene aflate în administrarea societatii circulatia rutiera se desfasoara fara probleme, carosabilul fiind curat si uscat. Pe sectoarele din zona de munte se circula în conditii de iarna.

 

Vremea se mentine si  astazi, în judet, deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi variabil si se va înnora în timpul noptii.  Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona montana înalta va prezenta intensificari si va spulbera zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade Celsius  si  -3 grade Celsius, iar cele minime între -18 grade Celsius si -15 grade Celsius. În zonele depresionare valoarea temperaturii aerului vor fi izolat mai coborâte, pâna spre valoarea de -22 grade Celsius.  Ceata va fi semnalata, izolat, în zonele joase.  Meteorologii au prognozat ca pe parcursul noptii de  2 februarie spre 3 februarie vor fi temperaturi extreme negative în  Tara Lapusului. Temperatura aerului va scadea sub valoarea de minus 20 grade Celsius.

 

Este a cincea noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lapus, iar potrivit OUG 99/2000 care face referire la protectia persoanelor încadrate în munca  angajatorii sunt obligati ca în perioada cu temperaturi negative extreme sa asigure salariatilor masuri pentru asigurarea conditiilor micloclimaterice la locul de munca. Acestea vor fi stabilite de catre angajator împreuna cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii alesi ai salariatilor. În perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza în aer liber:distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop în care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protectie. Pentru prevenirea unor îmbolnaviri determinate de munca, în conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Comitetul judetean de iarna recomanda locuitorilor sa nu expuna la frig si sa evite sederea îndelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie  sa se îmbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lâna). Încaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita.O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mâinilor si picioarelor în aceasta perioada.O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mâinilor si picioarelor în aceasta perioada. Persoanele cu  afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Evitati consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid.

 

Lăsaţi un răspuns