Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 3 mai 2024

Ovine moarte aruncate in bazinul fostei statii de pompare de la Catalina

oi moarte

oi moarte

 In aceasta dupa amiaza, pe telefonul unic de apeluri de urgenta 112 a fost anuntata descoperirea unor ovine decedate si aruncate intr-un bazin al fostei statii de pompare, situata in localitatea Catalina, pe raul Lapua.

Despre situatie a fost anuntat prefectul Sorin Rednic, care in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus deplasarea la fata locului a echipelor de interventie, avand in vedere posibilitatea existentei unei poluari a raului.

„Echipele ajunse la fata locului au identificat aproximativ 12 ovine decedate si aruncate in bazinul fostei statii de epurare. Cadavrele animalelor erau aruncate unele peste altele si se gaseau in stare avansata de putrefactie. Cele aflate la suprafata nu prezentau elemente de identificare (crotalii auriculare). Bazinul fostei statii de pompare nu comunica cu raul Lapus, deci nu s-a constatat poluarea raului. S-a efectuat o verificare pe malurile raului si nu au fost confirmate suspiciunile cu privire la poluare a cursului apei. Bazinul fostei statii de pompare este betonat, iar mediul inconjurator nu a fost afectat de animalele moarte, substante sau alte deseuri aruncate in acesta”, a declarat prefectul.

   

 Fosta statie de pompare a apartinut CN Remin (Flotatia Centrala), dar a  fost cumparata de o persoana privata. Prefectul Rednic, a dispus luarea masurile legale, dar si necesare pentru identificarea proprietarului cladirii dezafectate, respectiv indepartarea cadavrelor animalelor din bazin. In acest sens, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Recea si proprietarul actual al statiei (care a fost identificat) vor intreprinde demersuri pentru scoaterea ovinelor moarte, transportarea si incinerarea lor de catre o societate de ecarisare specializata. La ridicarea cadavrelor se va incerca gasirea elementelor de identificare, de catre reprezentantii DSVSA Maramures, in vederea stabilirii proprietarului exploatatiei. Societatea de ecarisare (Protan Dej), maine dimineata, va efectua transportul cadavrelor animalelor pentru incinerarea ovinelor. De asemenea, proprietarul statiei va proceda la punerea in siguranta a obiectivului, respectiv la salubrizarea bazinului de materialele aruncate.

Politistii vor efectua cercetari pentru identificarea autorilor si luarea masurilor legale care se impun in aceasta situatie.

 

Lăsaţi un răspuns