Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Zetea: Rectificarea negativa este influentata de colectarile la buget

Gabriel Zetea

Gabriel Zetea

Deranj mare în administraţiile publice locale. Datorita rectificarii negative, mare parte a primariilor nu vor mai primi alocatii bugetare in acest an. Consiliul Judetean (CJ) Maramures a fost informat despre rectificarea negativa (un minus de 280 milioane lei doar la Ministerul Dezvoltarii). Situatia deranjeaza atat primarii din judet, cat si pe reprezentantii administratiei judetene.

 

Gabriel Zetea, vicepresedinte CJ Maramures, este de parere ca diminuarea fondurile pentru Programul Nationale de Dezvoltare Locala a fost generata de proasta colectare a veniturilor la bugetul de stat. Acesta se arata deranjat de faptul ca administratiile raman fara bani pentru dezvoltare, asta in conditiile in care majoritatea proiectelor inregistreaza deja o intarziere, iar cofinantarea proiectelor trebuie asigurata din resurse interne. Avand in vedere situatia in care s-a ajuns, dar si faptul ca seful statului ameninta ca va trimite inapoi la guvern Legea bugetului daca executivul nu renunta la majorarea accizelor la carburantii auto, Zetea a facut un apel public catre presedinte.  „~n aceasta situatie grea pentru administratiile publice locale, presedintele Basescu ar vrea sa blocheze bugetul pe anul viitor, lucru ce ar ingreuna si mai mult situatia majoritatii primariilor. Fac un apel, in calitate de presedinte al PSD Maramures si vicepresedinte al CJ Maramures, la presedintele Basescu de a nu bloca bugetul propus de catre USL, in Parlament, in acest moment motivand cresterea alocarilor financiare catre Ministerul Dezvoltarii, acestia sunt bani care vin catre primarii, indiferent de coloraturile politice”, a declarat Zetea. Acesta recunoaste ca 2013 nu a fost un an foarte bun pentru administratiile din judet.

„In acest an, administratiile locale au beneficiat de foarte putini bani pentru a finaliza parte din proiecte. E un timp care trebuie recuperat in anii viitori. Aceste proiecte pot sa fie finalizate doar prin bani romanesti. Sigur, Guvernul trebuie sa-si foloseasca parghiile pe care le are la dispozitie pentru a obliga autoritatile locale sa dezvolte proiecte care pot sa atraga fonduri europene, dar aceste proiecte fiind deja finantate cu fonduri europene de la Ministerul Dezvoltarii, nu pot sa beneficieze de o a doua finantare. Este o contradictie in termeni in a spune ca autoritatile locale trebuie sa finalizeze aceste proiecte din alte fonduri europene pentru ca este imposibil”, a subliniat Zetea.

Lăsaţi un răspuns