Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

La 591 de ani de atestare, Chelinta a imbracat straie de sarbatoare

inaugurare la ulmeni

inaugurare la ulmeni

Localitatea Chelinta, apartinatoare orasului Ulmeni, a imbracat straie de sarbatoare de ziua Sfantului Ioan Botezatorul. Administratia locala a organizat un eveniment cultural, cu dubla semnificatie si cu mare incarcatura emotionala. La implinirea a 591 de ani de atestare documentara a localitatii Chelinta a fost inaugurat Caminul Cultural din Chelinta. In aceeasi zi, la Chelinta, s-au marcat 25 de ani de la trecerea in eternitate a maestrului Emil Gavris, fiind infiintata si Camera Memoriala care poarta numele marelui interpret roman de muzica populara.

 

Dublu eveniment, in 7 ianuarie, la Chelinta. La aproape 600 de ani de atestare documentara a localitatii s-a organizat o actiune culturala pentru a marca 25 de ani de la trecerea in eternitate a marelui om de cultura, muzicolog de talie nationala si internationala, violonistul Emil Gavris, fiu al acestui sat. Avand in vedere faptul ca, de curand, s-au finalizat lucrarile de reabilitare a caminului cultural din localitate, acesta a fost inaugurat si a primit numele marelui violonist si dirijor de talie nationala si internationala. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai administratiei locale si judetene, Calin Matei, deputat PSD, Emil Ambrus, presedintele UNPR Maramures, Doru Dancus, presedinte PNTCD, dar si reprezentanti ai comunitatii locale. Prin discursul rostit in fata celor prezenti la manifestare, oamenii politici si-au luat angajamentul sa sustina in continuare realizarea podului rutier peste Somes, marea dorinta a localnicilor si a administratiei locale.

 

300.000 de lei pentru reabilitarea caminului cultural

Lucian Morar, primarul orasului Ulmeni, a declarat ca reabilitarea caminului cultural din Chelinta s-a facut cu fonduri de la bugetul local, investitia ajungand la 300.000 de lei. S-au facut lucrari ample – de la instalatiile interioare si pana la refacerea acoperisului – totul a fost reabilitat, astfel incat caminul cultural a primit o noua “infatisare”.  „Mi-am dorit acest moment inca din 2008, cand am ajuns primar al orasului Ulmeni. Am tinut sa avem, la Chelinta, un camin cultural frumos, asa cum merita aceasta asezare, care a dat atatea personalitati tarii noastre. Sarbatoarea de astazi este una deosebita si ma bucur ca am reusit sa oferim chelintanilor un lacas de cultura modern, asa cum ii sta bine unei localitati cu oameni alesi si harnici”, a declarat Lucian Morar.

 

Nepotul lui Gavris, prezent la eveniment

In cinstea marelui om de cultura, nascut la Chelinta, in incinta Caminului Cultural a fost amenajata Camera Memoriala „Emil Gavris”. La eveniment a fost prezent si Mihai Gavris, nepot al artistului, care a interpretat, la vioara, cateva melodii din repertoriul bunicului sau. Un moment artistic a fost sustinut si de trupa „Triton”, dar si de Ansamblul Folcloric National Transilvania si solistii Dumitru Dobrican, Ileana Bumbar, Cecilia Bozga, Florentina Vlad, Mariuca si Ionut Trifoi. Evenimentul s-a incheiat cu un spectaculos foc de artificii, dar si cu promisiunea reprezentantilor administratiei publice locale de a organiza, in fiecare an, la Chelinta, un festival de muzica populara cu numele „Emil Gavris”.

Lăsaţi un răspuns