Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 18 mai 2024

Taxa unica „obligatorie” de parcare nu mai e obligatorie

Taxa de utilizare a domeniului public, denumita si taxa unica de parcare, care a fost instituita de municipiul Baia Mare, a generat nemultumiri in randul posesorilor de autovehicule din orasul municipiu resedinta de judet. Decizia- privind obligativitatea achitarii acestei taxe de catre toti baimarenii posesori (persoane fizice si juridice) de autovehicule cu masa pana la 4,5 tone- a fost luata la sfarsitul anului trecut insa, dupa nemultumirile create, Consiliul Local se va intruni intr-o noua sedinta pentru analizarea situatiei.

 

La sfarsitul anului trecut s-a decis ca tichetele si abonamentele de parcare in Baia Mare sa ramana in vigoare doar pentru autovehiculele inregistrate la directiile de venituri din afara municipiului resedinta de judet. De asemenea, printr-o decizie a Consiliului Local Baia Mare, din 30 decembrie 2013, baimarenii care detin autovehicule cu masa pana la 4,5 tone au fost obligati sa plateasca, de la inceputul acestui an, o taxa de 100 de lei/an/autovehicul.

Taxa era obligatorie, indiferent daca baimarenii care detin in proprietate autovehicule folosesc sau nu masina. Conform hotararii luate de Consiliul Local, odata achitata, noua taxa permitea tuturor posesorilor de autoturisme sa parcheze in orice spatiu amenajat de pe raza municipiului, fara a mai plati tichete sau abonamente de parcare. Nemultumirile au aparut atat din partea pensionarilor care folosesc ocazional masinile pe care le au proprietate, dar si din partea agentilor economici care efectueaza servicii de transport si distributie de marfuri, avand astfel autovehiculele in afara municipiului Baia Mare. De asemenea, Sindicatul :oferilor a luat pozitie in acest caz, motivand ca decizia s-a luat fara consultarea prealabila a baimarenilor, taxa fiind catalogata o aberatie.

Demersurile facute de sindicatele din transporturi la Institutia Prefectului- institutie care poate ataca hotararea Consiliului Local si la Primaria Baia Mare au dus la stoparea aplicarii acestei taxe, astfel ca Directia de Venituri nu a incasat suma impusa pentru utilizarea domeniului public. Mai mult, primarul municipiului a convocat consilierii locali la o sedinta extraordinara in data de 9 ianuarie, pentru clarificarea situatiei.

Uite taxa, nu e taxa

Astfel, in urma sedintei extraordinare din 9 ianuarie, alesii locali au intors cu 180 de grade decizia luata la finele anului trecut si au hotarat ca taxa obligatorie pentru utilizarea domeniului public şi privat al municipiului Baia Mare, în vederea parcării autoturismelor şi autovehiculelor cu masa totală autorizată de până la 4,5 tone, sa dispara. In schimb au redus valoarea abonamentelor lunare si anuale de parcare. Acestea insa, nu sunt obligatorii si le platesc doar soferii care doresc sa stationeze in parcarile cu plata, amenajate pe teritoriul municipiului, indiferent daca sunt din Baia Mare. „De mentionat este faptul ca aceste abonamente de parcare nu sunt taxe de parcare si nu sunt obligatorii! Ele sunt benevole. Cei care doresc sa aiba abonamente, pentru o luna sau pentru un an, vor plati aceste sume de 20 de lei sau de 100 de lei, 20 pentru o luna, respectiv 100 de lei pentru un an. Am modificat astfel tarifele existente pana in prezent pentru abonamente, din hotararea 425, care prevedea ca la abonamentul anual se platea 300 de lei. Deci acum, de la 300 de lei s-a redus valoarea abonamentului la 100 de lei, si repet, plata lor nu este obligatorie si le fac doar cei care doresc”, a precizat primarul Catalin Chereches. Tichetele de parcare raman de asemenea valabile, iar preturile lor sunt urmatoarele:

-pentru 16 min.- 1  leu sau prin SMS  0,23 €

-pentru 30 min.- 2  lei sau prin SMS  0,45 €

-pentru 60 min. – 2,5 lei sau prin SMS 0,67 €

-pentru 120 min.- 4  lei sau prin SMS  1,07 €

-pentru o zi – 6  lei sau prin SMS 1,33 €.

Tarifele la abonamentele lunare sau anuale de parcare sunt aceleasi, atat pentru soferii baimareni, cat si pentru cei din alte raze administrative, iar acestea se aplica pentru toate categoriile de autovehicule, inclusiv cele mai mari de 4,5 tone. De asemenea, pentru mopede, nu se achita taxe de parcare, iar dupa ora 20.00 si in weekend-uri, parcarea este gratuita.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns