Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Viceprimari cu „dureri de cap” generate de ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă precum şi indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații sau conflict de interese în cazul a 40 foşti sau actuali aleși locali (9  primari, 13 viceprimari și 18 consilieri locali). Printre aceştia se regăsesc şi doi aleşi maramureşeni care s-au ales cu „dureri de cap” generate de ANI. Este vorba de doi viceprimari – cel al  comunei Botiza şi cel de la Bocicoiu Mare.

Conform ANI, Viorel Paşca,  viceprimar al comunei Botiza, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 iunie 2012, întrucât deține simultan cu funcția de viceprimar şi calitatea de reprezentant al întreprinderii familiale   „PAȘCA N. VIOREL ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ”.

Mai mult, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 3 iulie 2012 –  01 septembrie 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar şi contabil în cadrul Școlii clasele I-VIII Botiza.

primaria-bocicoiu-mareDe asemenea, Valentin Cristian Petrovan,  viceprimar al comunei Bocicoiu Mare, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 octombrie 2013 – 3 iulie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Crăciunești.

Conform legii  „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Lăsaţi un răspuns