Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Pragul electoral de 3% necesar pentru rambursarea cheltuielilor electorale

Toţi banii la vedere şi reguli extrem de stricte la finanţarea campaniilor electorale.  Aceasta este prima campanie electorală finanţată de stat. Partidele şi candidaţii independenţi trebuie să prezinte o serie de documente atunci când solicită rambursarea cheltuielilor electorale, iar toate acestea pot fi făcute doar de mandatarii financiari.

bani-multiSumele cheltuite în campanie vor fi rambursate, însă pentru acest lucru este nevoie ca partidul să obţină minim 3% din totalul voturilor valabil exprimate.

Legea arată că:

Art. 30. – (1) Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care obțin, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru toate consiliile locale și de sector al municipiului București, consiliile județene, Consiliul General al Municipiului București, precum și toate candidaturile de primar, respectiv primar general al municipiului București și care au îndeplinit condițiile legale, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate atât la nivel local, cât și central.

(2) Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care nu obțin numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obțin, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale județene, rezultat prin însumarea voturilor valabil exprimate pentru toate consiliile locale și pentru toate candidaturile de primar din județ, precum și pentru consiliul județean, și care au îndeplinit condițiile legale, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripția electorală județeană respectivă.

(3) Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care nu obțin numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obțin, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale de sector, rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru consiliul local al sectorului și pentru primarul sectorului, și care au îndeplinit condițiile legale, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripția electorală de sector.

(4) Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care nu obțin numărul de voturi prevăzut mai sus, însă obțin, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale a Municipiului București, rezultat prin însumarea voturilor exprimate pentru Consiliul General al Municipiului București și pentru primarul general al municipiului București, și care au îndeplinit condițiile legale, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în circumscripția electorală a municipiului București.

(5) Sumele cheltuite suplimentar, la nivel central, de către partidul politic, alianța politică și organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale se rambursează numai în cazul în care acestea au obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național.

Conform legii, sumele care au rămas necheltuite în campanie vor fi restituite, lucru de care se va ocupa tot mandatarul financiar.

Lăsaţi un răspuns