Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Sfânta Liturghie Arhierească la biserica “Bunavestire” din Satu Mare

Azi, luni, 2 mai, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul “Buna Vestire” din municipiul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

buna vestire biserica smAu făcut parte din sobor pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, preoţii slujitori ai sfântului locaş, pr. Gheorghe Donca, păstorul Parohiei Buna Vestire I, pr. Cristian Vaştag, păstorul Parohiei „Buna Vestire II”, preoţi din municipiul Satu Mare, diaconi din Centrul Eparhial şi biserici din Satu Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Maestuosso” al bisericii, dirijat de prof. Ioan Târţan.

Între cei peste 5.000 de credincioşi, care au umplut până la refuz biserica, dar şi curtea acesteia, iar unii şi s-au oprit la exteriorul gardului împrejmuitor, s-au aflat Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială, pe cheltuiala căruia s-a adus pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în al şaptelea an consecutiv, Sfânta Lumină de la Ierusalim, deputatul Octavian Petric, deputatul Ovidiu Silaghi, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, general în rezervă Vasile Ciocan, binefăcători ai sfântului locaş.

biserica copiiÎn cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre mesajul adresat de către Dumnezeu, prin întruparea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, umanităţii, în funcţie de gen şi pe categorii de vârstă. Mântuitorul a avut pentru fiecare dintre fiii şi fiicei lui Adam şi ai Evei un mesaj şi le-a încredinţat o misiune. Apoi, le-a explicat credincioşilor de ce Sfinţii Părinţi Îl numesc pe Mântuitorul Adam cel Nou, spre deosebire de Adam cel Vechi, care a încălcat prima poruncă dată de Dumnezeu. Deci, prin întruparea Sa de la Duhul Sfânt, Mântuitorul devine Adam cel Nou şi măsura desăvârşirii în toate. Mântuitorul a reaşezat pe bărbat în statutul lui cel dintâi, şi anume să fie şi să devină cap încoronat, să-i fie cap femeii, să fie stâlpul, protectorul şi conducătorul familiei, să-şi iubească soţia, s-o ocrotească şi s-o însoţească în momentele grele ale vieţii ei, în calitate de mamă. Să asigure tot ce este necesar pentru dezvoltarea în chip armonios a familiei. Mântuitorul a stabilit locul şi rostul bărbatului şi al femeii în familie şi societate. Dacă în societate bărbatul poate avea diferite demnităţi, până la acea de cap încoronat, Mântuitorul, care a restabilit aceste lucruri, dar nu Şi Le-a însuşit, ci a arătat doar cum trebuie să fie ele. O singură dată a primit să fie încoronat, dar cu cunună de spini, pe Cruce. Bărbaţilor le-a încredinţat o misiune unică în istoria umanităţii, prin alegerea Apostolilor, cărora le-a transmis tainele Împărăţiei lui Dumnezeu, i-a ţinut în şcoala Sa dumnezeiască trei ani şi jumătate, au văzut, au auzit şi au trăit toate momentele şi evenimentele sfinte împreună cu Mântuitorul, dar şi drama finală. Le-a dat Sfinţilor Apostoli putere multă şi slavă multă.

În ce priveşte misiunea pământească a femeii, Mântuitorul a binecuvântat căsătoria, prin participarea la nunta din Cana Galileii, pentru toate veacurile, până la sfârşitul lumii. Femeia este născătoare de viaţă, pentru că aduce pe lume fii şi fiice şi, astfel, se înmulţeşte neamul omenesc. Pe femeie a sfinţit-o Mântuitorul şi a reabilitat-o, devenind egală bărbatului, iar pe bărbat l-a binecuvântat. Dintre femei, Maica Domnului a primit o demnitate sfântă. Şi azi femeia, în biserică, are cel mai important rol. Prima icoană din lume a Mântuitorului a fost lăsată unei femei, Veronica, care i-a dat o maramă să se şteargă, în timp ce mergea pe calea Crucii, şi pe ea a rămas chipul Lui. Aceasta este prima icoană din lume a Mântuitorului, care se pictează pe catapeteasma bisericilor ortodoxe. Femeile au stat lângă Crucea pe care era Răstignit Mântuitorul şi au auzit cuvintele Lui. Au asistat la coborârea de pe Cruce, la îmbălsămare şi au văzut cum este pus în Mormânt şi cum este aşezată piatra. Pentru curajul lor, Mântuitorul se arată prima dată şi le vorbeşte Femeilor Mironosiţe şi le dă misiunea de a spune apostolilor de Învierea Sa din morţi.

Arhiereul a vorbit şi despre misiunea încredinţată de Mântuitorul tinerilor. Un tânăr L-a însoţit pe Mântuitorul până la Cruce şi a rămas alături de El: Sfântul Ioan Evanghelistul, căruia I-o încredinţează pe Maica Domnului când era pe Răstignit. Nu Sfântul Ioan Botezătorul. Pe Sfântul Arhidiacon Ştefan l-a apreciat foarte mult Mântuitorul, încât a fost văzut stând în picioare de-a dreapta Tatălui, ca să primească sufletul  întâiului martir creştin. „Vă iubeşte mult, dragi tineri, Hristos!, a spus P.S. Iustin Sigheteanul. Să nu vă temeţi de El! Să nu vă sfiiţi! Nu vă judecă cu nimic. Puteţi să faceţi ce vreţi cu viaţa voastră. Nici un fel de constrângere nu aveţi! Opţiunea şi libertatea vă aparţine în chip desăvârşit, numai că dacă alegeţi să slujiţi mai mult lumea şi viaţa biologică, aceasta creează dependenţă, nu libertate. Nu te eliberează. Zice tânărul: Vreau să fiu liber, de parcă la biserică totul este interzis, sunt prea multe reguli, prea multe porunci, prea multe interdicţii. Nu-i adevărat. Poruncile lui Dumnezeu eliberează. Libertatea lumii creează dependenţă. Droguri, alcool, jocuri de noroc, căderi păcătoase, cluburi. Toate acestea sunt o opţiune, o alegere liberă a fiecăruia, numai că creează dependenţă şi pe tinerii noştri frumoşi şi cuminţi îi duc la moarte. Nu-i judecăm. Biserica n-are voie să-i judece şi preoţii n-au voie să-i certe pe tineri, ci să-i cucerească”, a mai spus Arhiereul. Numai mama şi tata au dreptul să-şi mai certe copiii, dar nu-i întotdeauna cel mai pedagogic lucru. Mai bine este să-i convingi pe tineri cu pilda vieţii tale. Mama, ca un model al Maicii Domnului în familie, îşi poate convinge copiii. Să nu uităm că tineretul a fost folosit şi manipulat. Sistemele îi folosesc pe tineri prin manipulare. „Numai Hristos nici nu vă constrânge, nici nu vă manipulează, nici nu se leapădă de voi nici în căderile voastre, nici în eşecurile voastre, nici în reuşitele şi succesele voastre” a conchis P.S. Iustin Sigheteanul.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns