Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Cherecheş nu s-a prezentat ieri la Tribunal. Cauza se reia astăzi

Cătălin Cherecheş, primar de Baia Mare suspendat din funcţie, ar fi trebuit să se prezinte, ieri, în faţa completului de judecată de la Tribunalul Maramureş.

chereches-catalinLa această instanţă se judecă, pe fond, cererea de revocare a măsurii preventive în cazul lui Cherecheş. Iniţial, Cherecheş a contestat completul de judecată, însă instanţa a decis că solicitarea de înlocuire a completului este „inadmisibilă”. Astfel, ieri, Cherecheş ar fi trebuit să se prezinte în faţa completului de judecată, însă primarul suspendat a lipsit.

Instanţa a constatat că această cauză nu se poate soluţiona în lipsa inculpatului deoarece primarul suspendat nu are motive legate de starea de sănătate, stare de necesitate sau forţă majoră. Astfel, apreciind că prezenţa inculpatului este necesară în cauza privind revocarea măsurii preventive, s-a stabilit un nou termen de judecată pentru astăzi, 23 iunie.

***

Conform Codului de Procedură Penală, în cauzele privind revocarea măsurii preventive, când inculpatul este prezent, soluţionarea cererii se face numai după ascultarea acestuia asupra tuturor motivelor pe care se întemeiază cererea, în prezenţa unui avocat ales sau numit din oficiu. „Cererea se soluţionează şi în lipsa inculpatului, atunci când acesta nu se prezintă, deşi a fost legal citat sau când, din cauza stării de sănătate, din cauză de forţă majoră ori stare de necesitate, nu poate fi adus, dar numai în prezenţa avocatului, ales sau numit din oficiu, căruia i se dă cuvântul pentru a pune concluzii”, se arată în Codul de Procedură Penală.

****

Cătălin Cherecheş este în arest preventiv din 27 aprilie, iar în 20 mai a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie (luare de mită în formă continuată), dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Maramureş.

 

Lăsaţi un răspuns