Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Hram la biserica din Făureşti

Duminică, 10 iulie, a treia după Rusalii, Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinţii Apostolu Petru şi Pavel” din satul Făureşti va fi în mare sărbătoare.

faurestiPreasfinţitul dr. Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxea Maramureşului şi Sătmarului, va fi prezent în mijlocul credincioşilor din localitate pentru a târnosi lăcaşul de cult, ca urmare a lucrărilor frumoase realizate, sub purtarea de grijă a preotului paroh Stelian Crăciun.

Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Făureşti, Protopopiatul Ortodox Lăpuş, împreună cu preotul paroh Stelian Crăciun, vă invită cu drag să luaţi parte la slujba de târnosire a Bisericii Ortodoxe din satul Făureşti, comuna Copalnic Mănăştur. Evenimentul începe la ora 09.00 şi va fi urmat de Sfânta Liturghie Arhierească oficiată pe o şcenă special amenajată. Biserica a fost construită în intervalul anilor 1908 – 1912, după un proiect al arhitectului Ioan Pamfilie de la Sibiu, sub osârdia preotului Alexandru Ciocaş cu contribuţia credincioşilor din parohie. Zidul bisericii a fost construit din piatră şi căramidă, pe o fundaţie din piatră. Fundamentul şi corpul bisericii au formă de cruce. Biserica are un pridvor ,sprijinit pe patru stâlpi de zid din cărămidă şi un pridvor interior.

Biserică reabilitată

În decursul timpului, biserica a avut mai multe etape de reparaţii. În anul 1954 a fost reparată absida superioară a altarului, iar în 1960 – 1961 a fost reparat fundamentul bisericii, prin grija preotului Alexandru Gherghel. În anii 1967-1969, a avut loc consolidarea structurii şi renovarea picturii bisericii. În data de 8 septembrie 1969, a avut loc sfinţirea bisericii de către Preasfinţitul Teofil Herineanu, episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Apoi în anii ’70, sub păstorirea părintelui paroh Alexandru Câmpeanu, biserica se înfrumuseţează cu o somtuoasă poartă maramureşană, construită de meşteri pricepuţi din Bârsana, care o înlocuieşte pe una mai mică construită în anul 1960. În 19 iunie 2011, într-o şedinţă specială a Comitetului Parohial, sub conducerea părintelui paroh Alexandru Câmpeanu, se hotărăşte începerea lucrărilor de renovare generală a bisericii din Făureşti. Are loc decaparea completă a tencuielii interioare şi refacerea ei în totalitate, concomitent cu întărirea structurii de rezistenţă a bisericii, de către meşterul Mihaşca Aurel din Copalnic, după care a urmat pictarea bisericii în tehnica „frescă”. În data de 30 noiembrie 2014, are loc instalarea ca preot paroh în Făureşti, a părintelui Stelian Crăciun, în prezenţa părintelui protopop de Lăpuş, Florin Stan şi a părintelui pensionar, Alexandru Câmpeanu.

V. G.

Lăsaţi un răspuns