Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Consiliul Județean va finanța o bursă ”Elie Wiesel”

Un eveniment omagial a avut loc vineri, 30 septembrie, la Casa Memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmației, acolo unde a ajuns și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

diploma3În urma ședinței Consiliului Județean de joi, 29 septembrie, aleșii au decis, prin vot, să îi acorde lui Elie Wiesel, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului. Această distincție i-a fost conferită la Casa Memorială din Sighet, în prezența oficialităților locale, județene, a comunității evreiești și a reprezentanților Muzeului Maramureșului, acolo unde președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a înmânat și o diplomă și o plachetă pentru maramureșeanul care, în anul 1986, a obținut Premiul Nobel pentru Pace.

”Este foarte important ca autoritățile locale, autorități locale responsabile să se gândească la acele personalități care pot să devină modele pentru generațiile tinere. Vorbim despre oameni care de-a lungul timpului și-au apărat propriile credințe, propriile sentimente și s-au luptat pentru ele, indiferent de vicisitudinile la care au fost cu toții supuși. Vedem, azi, în lumea întreagă, că există o negare a ororilor care s-au produs, nu demult, în istoria noastră. Unele lucruri trebuie rerostite, pentr ca generațiile tinere să le audă încă o dată și și le recunoască. Aceste gesturi în ceea ce privește suferințele la care a fost supusă comunitatea evreiască și în România, dar mai ales în restul Europei, toate aceste lucruri trebuie spuse și repetate necontenit. Să facem gesturi de credință și de înfrățire, noi cei care am rămas aici, care locuim în Maramureș, cu cei care au plecat. Discuțiile pe care le-am avut cu Primăria Sighetu Marmației, cu primarul Horia Scubli, cu autoritatea locală și comunitatea evreiască din Sighet au adus la acest moment frumos, în care îl omagiem pe marele om, Elie Wiesel. Îi mulțumesc directorului Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean, care a ajutat la expunerea de motive a hotărârii de Consiliu Județean, fără de care nu reușeam o exprimare atât de frumoasă și laborioasă. Cred că, împreună, putem să facem un gest de deschidere al Maramureșului către exterior, cu reverberații internaționale. Am discutat să instituim o bursă Elie Wiesel, finanțată de Consiliul Județean Maramureș. Dorim, astfel, să selectăm o serie de scriitori de talie internațională, care să vină în Maramureș și să studieze viața și importanța comunității evreiești, în special în Maramureșul Voievodal. Comisia va fi alcătuită din atât din membri din Maramureș, cât și reprezentanți dinafară, pentru ca modul de acordare al acestei burse să fie unul cât mai transparent și corect”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns