Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 2 mai 2024

Un inginer minier a donat muzeului 135 de flori de mină

135 de eșantioane minerale care au aparținut inginerului minier la Exploatarea Minieră Ilba, Ion Dănescu au fost donate Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

flori de mina donatePiesele colecționate și păstrate cu atâta grijă de Ion Dănescu provin din diferite exploatări miniere care au funcționat în zona Baia Mare și în special in Ilba.

Într-un comunicat postat pe site-ul Consiliului Judeţean Maramureş se arată că eșantioanele donate au făcut parte din colecția personală pe care a realizat-o datorită pasiunii sale pentru florile de mină, pasiune dobândită încă din primii ani de activitate la Mina Ilba. Florile de mină au fost păstrate în spații amenajate în propriul apartament, specifice fiecărei exploatări subterane din bazinul minier Baia Mare.

”O parte dintre piesele primite ca donație, cele de dimensiuni mai mari și care prezintă aspecte estetice și științifice deosebite, vor intra în patrimoniul muzeului, iar celelalte vor fi utilizate în principal în cadrul activităților educaționale organizate de Muzeu. Dorim să adresăm cele mai sincere și profunde mulțumiri familiei Dănescu pentru că a rezistat, în ciuda contextului general, tendinței de valorificare comercială și a invitat Muzeul de Mineralogie să selecteze piesele pentru donație”, apreciază Ioan Denuț, director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, conform comunicatului.

Lăsaţi un răspuns