Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Arhiereu: Cum să-L alungi pe Hristos din viaţa ta, când lumea contemporană este rezultatul unei culturi creştine

Târnosirea bisericii din Culciu Mare.

Duminică, 23 octombrie 2016, de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale din Culciu Mare, Protopopiatul Satu Mare, preot paroh Călin Palfi.

 

tarnosire-cunciu-mareLa slujba de târnosire a participat aproape întreg satul, iar mulţi dintre cei prezenţi nu au mai asistat la o slujbă de târnosire niciodată.

Din soborul sfinţitor 30 de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, preotul paroh Călin Palfi, preot Alexandru Nuszer, fost preot paroh aici, preoţi din parohiile învecinate şi chiar de mai departe.

Târnosire a fost făcută cu respectarea întocmai a tipicului, prin înconjurarea bisericii şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, prin punerea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de sfinţire, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese şi punerea icoanelor celor patru evanghelişti, Matei, Ioan, Marcu şi Luca, în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi pecetluirea cu ceară a celor puse, prin rugăciuni de sfinţire rostite în genunchi.

Pe lângă hramul istoric al bisericii, Adormirea Maicii Domnului, P.S. Iustin Sigheteanul a dat bisericii şi al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, deoarece 2016 este Anul Comemorativ al acestui Sfânt şi al tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, de la ora 10,30, pe o scenă în aer liber, amplasată în curtea bisericii.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi sătmăreni.

Vremea de toamnă, cu soare, dar puţin rece, nu i-a reţinut acasă pe credincioşii ortodocşi, dar şi de alte confesiuni, care au venit cu toţii la marele eveniment al satului lor.

Cuvântul de învăţătură al P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii a XXIII-a după Rusalii, a vindecării demonizaţilor din ţinutul Gherghesenilor, cu explicarea amănunţită a momentului istoric relatat de Sfântul Evanghelist Luca. Ierarhul a făcut o paralelă între locuitorii din ţinutul relatat în pericopa evanghelică, care l-au alungat pe Hristos din mijlocul lor, pentru că au pierdut turma de porci, ce s-a aruncat în mare, şi oamenii zilelor noastre, care Îl alungă pe Hristos din viaţa lor, săvârşind o mare greşeală. Cum să-L alungi pe Hristos din viaţa ta, când lumea contemporană, cu tot ce s-a făcut de 2000 de ani încoace, este rezultatul unei culturi creştine, a spus Arhiereul.

Pentru efortul depus de renovare a bisericii în cei 9 ani de când este paroh aici şi în calitate de dascăl, P.S. Iustin Sigheteanul i-a acordat preotului paroh Călin Palfi distincţia de iconom stavrofor. Diplomă de recunoştinţă au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi familia Ioan şi Corina Cioroga, binefăcători.

Ierarhul a primit în dar o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

***

         Biserica din Culciu Mare a fost zidită în 1894, prin jertfa credincioşilor din această localitate.

Lucrările de renovare au început în anul 2008, sub păstorirea preotului Călin Palfi, şi au cuprins mare parte din biserică: exteriorul, repararea acoperişului, introducerea instalaţiei de gaz metan pentru încălzire centrală şi executarea acesteia, introducerea apei curente, schimbarea geamurilor, înlocuirea instalaţiei electrice, executarea drenajului în jurul bisericii, pentru a înlătura infiltrarea apei,  schimbarea iconostasului şi pictarea celui nou, policandre noi, repararea scărilor exterioare şi pavarea lor cu granit, reorganizarea Sfântului Altar şi rezidirea Sfintei Mese după noile cerinţe, plus alte lucrări la interior.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a îndemnat preotul paroh ca să înceapă pictarea integrală a bisericii, după cum s-a hotărât în Permanenţa Eparhială, ca fiecare biserică să fie pictată integral.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns